Mainos

Chavezille ensimmäinen äänestystappio

Venezuelalaiset torjuivat kansanäänestyksessä presidentti Hugo Chavezin valtaoikeuksien laajentamisen. Mikäli Chávez olisi voittanut äänestyksessä, olisi hän saanut jatkaa öljystä rikastuneen maan johdossa niin kauan kuin kansa hänet valitsee.

Venezuelan presidentti Hugo Chavez on joutunuttunnustamaan tappionsa kansanäänestyksessä, joka koski presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Chavezin valtaantulon jälkeen, kun hän on hävinnyt vaaliuurnilla.

Äänestys oli äärimmäisen tiukka, sillä virallisten tulosten mukaan valtaoikeuksien laajentamista kannatti 49 prosenttia ja vastusti 51 prosenttia vastanneista.

- Älkää olko surullisia. Sanon teille koko sydämestäni: muutamia tunteja painiskelin itseni kanssa, mutta sitten jätin asian taakseni ja olin rauhallinen. Toivon, että venezuelalaiset ovat yhtä rauhallisia, Chavez sanoi pettyneille kannattajilleen tuloksen selvittyä.

Tähän asti äänestykset helposti voittanut Chavez myönsi tappionsa, mutta sanoi jatkavansa taistelua sosialismin rakentamiseksi.

Oppositio sen sijaan riemuitsi avoimesti voitosta. Autot soittivat torviaan ja Chavezin vastustajat tanssivat kaduilla ilotulitteiden räiskyessä pääkaupunki Caracasin öisellä taivaalla.

- Mikäli ehdotus olisi hyväksytty, olisi tapahtunut pelottavia muutoksia. Maamme perustuslaista olisi käytännössä tullut Kuuban kopio, ja se olisi merkinnyt suurta askelta taaksepäin, perusteli kadulla juhlinut Astrid Badell, 18.

"Chavez selviää kyllä"

Presidentti kävi erittäin kovasanaista kampanjaa ennen äänestystä leimaten vastustajansa muun muassa maanpettureiksi. Mikäli esitys olisi mennyt läpi, Chavez olisi voinut jatkaa hallitsemista niin pitkään kuin kansa hänet valitsee.

Nykyisen perustuslain mukaan hänen on väistyttävä virasta tammikuussa 2013. Hän on ollut presidenttinä vuodesta 1999.

Venezuelalaisen historioitsijan, Margarita Lopez Mayan mukaan kansanäänestyksen tulos oli "henkilökohtainen takaisku" presidentille.

- Chavez selviää tästä kyllä, mutta vastaisuudessa hänen on ajoitettava toimensa entistä paremmin ja mietittävä uusia tapoja, joilla miellyttää kansaa, Maya sanoi.

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Nicholas Burns sanoi Chavezin tappion osoittavan, että venezuelalaiset haluavat demokratiaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.