Charles Jenkins kuollut – Humalassa Pohjois-Koreaan loikannut sotilas päätyi pakkoavioliittoon ja elokuvanäyttelijäksi

Tuhdissa humalassa vuonna 1965 Pohjois-Koreaan loikannut yhdysvaltalaiskersantti Charles Jenkins on kuollut 77-vuotiaana Sadon saarella Japanissa. Kotinsa ulkopuolella lyyhistynyt Jenkins kuoli sairaalassa eilen maanantaina, kertoo BBC.

Jenkins tuli aikanaan tunnetuksi loikattuaan Pohjois-Koreaan kesken yhdysvaltalaissotilaiden Etelä-Korean puolella tekemän rajapartioinnin. Tuolloin 24-vuotias sotilas oli teon hetkellä kumonnut omien sanojensa mukaan ”useita oluita”.

Henkensä menettämistä rajapartioissa tai siirtoa Vietnamin sotaan pelännyt Jenkins oli sitonut valkoisen paidan aseensa ympärille ja kävellyt rajan yli. Miehen suunnitelmana oli turvapaikan hakeminen Neuvostoliiton suurlähetystöstä ja kotiinpaluu vanginvaihdon kautta. Suunnitelma meni kuitenkin pahasti pieleen.

Pahoinpitelyjä ja elokuvarooleja

Turvapaikka jäi saamatta ja hän jäi Pohjois-Korean vangiksi lähes 40 vuoden ajaksi. Haastatteluissa ja elämäkerrassaan Jenkins on kertonut, että vankeuden aikana häntä hakattiin usein. Miestä koeteltiin myös tarpeettomilla ja julmilla lääketieteellisillä toimenpiteillä. Häneltä muun muassa leikattiin USA:n armeijan tatuointi irti ilman puudutusta.

Jenkins oli yksi neljästä loikanneesta yhdysvaltalaissotilaasta, jotka nousivat Pohjois-Koreassa tähdiksi esitettyään maassa tuotetuissa elokuvissa ulkomaisia pahiksia. Vuosien kuluessa miehet laitettiin myös opiskelemaan maan silloisen johtajan Kim Il-sungin opetuksia, tekemään käännöstöitä ja opettamaan englantia.

Pakkoavioliitto johti rakastumiseen

Jenkins pakotettiin naimisiin maahan siepatun japanilaisen Hitomi Sogan kanssa. Pari rakastui ja sai kaksi tytärtä. Japani sai neuvoteltua Sogan vapaaksi vuonna 2002 ja Jenkins tyttärineen pääsi lähtemään Pohjois-Koreasta Japaniin kaksi vuotta myöhemmin. Jenking kärsi terveysongelmista ja joutui vapautumisensa jälkeen sairaalaan. Sotaoikeudessa hänet tuomittiin loikkauksen vuoksi armeijasta erotetuksi ja 30 päiväksi vankilaan.

CBS:lle antamassaan haastattelussa Sadon saarelle perheineen asettunut Jenkins kertoi modernin maailman vaatineen paljon totuttelua. Hän sanoi yllättyneensä nähdessään naisia armeijassa sekä tummaihoisia poliiseja. Hän ei ollut myöskään ollut koskenut tietokoneeseen ennen vapautumistaan.

Lue myös:

    Uusimmat