Mainos

Charles ja Diana erosivat

Englannin kruununprinssin Charlesin ja prinsessa Dianan 15 vuotta kestänyt skandaalinkäryinen avioliitto päättyi tänään varsin koruttomasti, kun lontoolainen tuomioistuin vahvisti virallisesti pariskunnan avioeron.

-Ei tässä päivässä ole mitään eriskummallista. Kaikki avioerothan ovat surullisia, sanoi tuomioistuimen pääkirjuri Robin West kirjattuaan eropaperit.
Kumpikaan päähenkilöistä ei ollut paikalla tilaisuudessa, joka hoitui muutamassa minuutissa.

Kaikki oli toisin 15 vuotta sitten, kun nuori, vasta 19-vuotias Diana Spencer ja häntä 12 vuotta vanhempi kruununprinssi vihittiin St. Paulin katedraalissa Lontoossa. Sadat miljoonat televisionkatsojat niin kotimaassa kuin ulkomaillakin saivat seurata satuhäitä, jotka nostattivat kuningasperheen suosiota entisestään.

Kulissit rakoilevat

Hääjuhlien ilmeisen rakastunut pariskunta joutui kuitenkin pian huomaamaan, ettei elämä ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Jo häämatkalla Dianalle selvisi, ettei Charles ollut unohtanut nuoruudenrakkauttaan Camilla Parker Bowlesia, josta pian tuli uudelleen Charlesin uskottu ja rakastajatar.

Ulkoisesti avioliitto näytti alussa onnelliselta ja pariskunta sai kaksi poikaa: prinssi Williamin kesällä 1982 ja prinssi Harryn syksyllä 1984. Äitiyden myötä Dianan kansansuosio muuttui lähes palvonnaksi, ja hänen valokuvansa täyttivät maan lehdet.

Pian Harryn syntymän jälkeen julkisuuteen alkoi tulla tietoja Dianan syömishäiriöistä ja itsemurhayrityksistä, jotka johtuivat yksinäisyydestä ja onnettomaksi muuttuneesta avioliitosta. Tämän jälkeen seurasivat skandaalilehdistön paljastukset Dianan rakkausseikkailuista.

Lopullinen välirikko

Julkisuuden ja varsinkin skandaalilehdistön jatkuvan tarkkailun alla elävä pariskunta ei päässyt enää sopuun keskenään, vaan muutti erilleen vuoden 1992 lopulla.

Kohu pariskunnan ympärillä ei kuitenkaan laantunut ja viime vuoden joulukuussa kuningatar Elisabet antoi pariskunnalle käytännössä määräyksen saattaa rikkoutunut liitto päätökseen. Käskyn taustalla oli prinsessa Dianan avomielinen televisiohaastattelu, missä tämä tunnusti olleensa uskoton, mutta asetti myös Charlesin tulevan kuninkuuden kyseenalaiseksi. Tätä ennen myös Charles oli kertonut julkisesti olleensa uskoton Dianalle.

Kevään mittaan käytiin neuvotteluja avioeron ehdoista, joista päästiin lopullisesti sopuun heinäkuussa. Sopimuksen mukaan Diana saa Charlesilta mm. kertakorvauksen, jonka arvoksi on ilmoitettu 15 miljoonaa puntaa eli noin 95 miljoonaa markkaa. Eron myötä Dianaa ei enää kutsuta "hänen kuninkaalliseksi korkeudekseen" vaan pelkästään Walesin prinsessaksi.

Sopimaton kuninkaaksi

Charlesin ja Dianan myrskyisä avioliitto on useasti ravisuttanut kuningasperhettä ja vahvistanut monarkian vastaisia tunteita Englannissa. Varsinkin Charlesin tuleva asema on arveluttanut, sillä kuninkaana hänestä tulisi automaattisesti myös anglikaanisen kirkon pää.

Tänään Daily Telegraph -lehti julkaisi mielipidemittauksen, joka heijasteli kirkon vastahankaista suhtautumista eronneeseen kruununperijään. 56 prosenttia haastatelluista papeista katsoi, ettei Charlesista voi tulla Englannin kuningasta, jos hän avioituu Camilla Parker Bowlesin kanssa. 40 prosenttia oli sitä mieltä, ettei kuninkuus tule kysymykseen vaikkei hän menisikään uusiin naimisiin; pelkkä uskottomuus tekee hänestä sopimattoman siirtymään valtaistuimelle.

Nykyään 47-vuotias Charles on vakuuttanut, ettei hänellä ole avioliittoaikeita. Muutkin tulevaisuudensuunnitelmat ovat riippuvaisia hänen 70-vuotiaasta kuningataräidistään, joka ei ole toistaiseksi antanut mitään merkkejä halustaan luopua kruunusta.
-Suurin ongelmani on, etten todellakaan tiedä, mikä minun asemani on, Charles onkin valitellut julkisesti.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.