Mainos

Champagne

Ranskan pohjoisin viinialue, Champagne sijaitsee 150 kilometrin päässä Pariisista. Champagnen alueella tehdään ainoaa kuohuviiniä, josta saa käyttää nimeä samppanja. Alueen tärkeimmät kaupungit ovat Reims ja Epernay. Reimsissä on kruunattu suurin osa Ranskan kuninkaista ja Epernayssa sijaitsevat kaikki isoimmat ja tunnetuimmat samppanjatalot.

Champagne-reitin (Route de Champagne) alueella on parisen tuhatta pienviljelijää, jotka tekevät itse oman samppanjansa tai myyvät rypäleensä isoille taloille.

Tunnetuin samppanjan syntyä selittävä tarina kertoo munkista, joka asui Hautvilliersin kylässä tai luostarissa. Hän keksi tehdä punaisista rypäleistä valkoista juomaa. Tarinan kuuluisan munkin nimi on Dom Perignon, joka ei itse kuulemma edes juonut alkoholia.

Samppanja on varmasti maailman monimutkaisin viini valmistaa. Toisin kuin muut viinit, samppanjan annetaan käydä kaksi kertaa. Toinen kerta tapahtuu pulloissa, joita pitää pyöritellä parisen kuukautta päivittäin, jotta sakka sekoittuu viiniin. Tätä vaihetta kutsutaan tanssittamiseksi. Taitava tanssittaja pystyy pyörittämään päivän aikana jopa 40 000–60 000 pulloa.

Alueen pohjoinen sijainti, poikkeuksellinen kalkkimaapohja ja samppanjan käsityötä vaativat työvaiheet tekevät samppanjasta erilaisen kuin muista kuohuviineistä. Samppanjassa rypäleet kasvavat sen verran kylmissä olosuhteissa, että viiniköynnösten on pakko taistella selviytyäkseen ja se antaa makuun selvän lisän ja hienon hapokkuuden.

Kuohuviinit

Espanjassa Penedesin viinialueella tehdään suosittua kuohuviiniä, cavaa. Aito samppanja on toiminut esikuvana muille kuohuviineille, joita tuotetaan kymmenen kertaa enemmän kuin itse samppanjaa. Kuohuviiniä valmistetaan ympäri maailmaan eri nimillä. Espanjassa kuohuviiniä kutsutaan cavaksi. Viiniperhe Codorniu on tehnyt cavaa jo 150 vuotta.

Italiassa kuohuviiniä kutsutaan spumanteksi. Piemontelainen Asti Cancia on Italian suurin ja vanhin kuohuviinin tuottaja, joka sekin haki 150 vuotta sitten Champagnesta opit kuohuviinin tekemiseen.

Jaskan vinkit:

Aÿ-kylä: Bollingerin samppanjatalo.
Hautvilliers: Dom Perigonon on haudattu kylän kirkkoon.
Epernay: Avenue de Champagne, alueella on paljon samppanjataloja.

Reims
Vély Prodhomme 5, rue de Chamery, 51500 Ecueil
+33 (0) 3 26 49 74 52, Fax : + 33 (0) 3 26 49 74 21, champagne-vely-prodhomme@cder.fr

Codorniu
Avda. Jaume Codorníu s/n, 08770 Sant Sadurní d'Anoia, Spain

Gancia
Corso Libertà, 66, 14053 Canelli (Asti) Italy
0141.8301, Fax 0141.835341, www.gancia.com, infogancia@gancia.it

Matkailu-sivuilla:

(Viinin viemää 21.12.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.