Chalabi ei Irakin väliaikaishallitukseen

Irakilainen oppositiojohtaja Ahmad Chalabi sanoo, että hänen tehtävänään on auttaa Irakin jälleenrakentamisessa. Hän ei ole ehdolla mihinkään rooliin väliaikaishallituksessa.

Irakilainen oppositiojohtaja Ahmad Chalabi ei aio mukaan Irakin väliaikaishallitukseen. Chalabi arvioi tänään, että Irakilla olisi demokraattinen hallitus kahden vuoden kuluessa.

- En ole ehdolla mihinkään tehtävään väliaikaishallituksessa, Chalabi sanoi tiedotustilaisuudessa Bagdadissa.
- Minun tehtäväni on auttaa Irakin jälleenrakentamisessa, sanoi Chalabi, joka johtaa Irakin kansalliskongressia, ja jolla on Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tuki.

Chalabin mukaan Yhdysvaltain miehitystä seuraa kolmivaiheinen siirtymäkausi. Ensimmäisessä vaiheessa Yhdysvaltain johtamat joukot saavat peruspalvelut maassa taas jaloilleen. Toisessa vaiheessa perustetaan irakilaisten väliaikaishallitus, joka suunnittelee maalle uuden perustuslain. Kolmas vaihe ovat Chalabin mukaan demokraattiset vaalit. Kaikkiaan hän uskoo demokratisoitumisprosessin vievän enimmillään kaksi vuotta.

"YK:lle saatava keskeinen rooli"

Irakin naapurimaiden ulkoministerit ovat neuvotelleet Irakin tulevaisuudesta Saudi-Arabiassa. Isäntänä toimivan Saudi-Arabian lisäksi mukana olivat Syyria ja Iran sekä liittolaismaat Turkki, Kuwait, Jordania, Egypti sekä Bahrain.

Kokouksen aluksi luetussa lausunnossa arvosteltiin Yhdysvaltain Syyriaa vastaan esittämiä "uhkauksia" ja vaadittiin, että Irakin miehitys jää niin lyhyeksi kuin mahdollista. Lausunnon luki kokouksen isäntämaan Saudi-Arabian ulkoministeri Saud al-Faisal. Faisalin mukaan Syyriaa vastaan esitetyt syytökset vain pahentavat vihan kierrettä. Lausunnossa vaadittiin Yhdysvaltoja ja Syyriaa vuoropuheluun ja YK:lle keskeistä roolia Irakin jälleenrakennuksessa.

Tapaamisen tarkoituksena oli selvittää sitä, mitä seurauksia Yhdysvaltain Irakissa saavuttamalla voitolla on koko alueelle. Egyptin ja Syyrian mukaan kokoukseen osallistuvat maat aikoivat pyytää Yhdysvaltoja ja Britanniaa lopettamaan heti miehityksensä Irakissa niin, että irakilaiset pääsevät valitsemaan omaa hallitustaan. Turkki puolestaan kertoi, että neuvottelut keskittyisivät Irakin jälleenrakennusponnisteluihin.

Syyriaa ja Irania lukuunottamatta kaikki kokouksen osallistujat ovat Yhdysvaltain liittolaisia, jotka antoivat Yhdysvalloille jonkinlaista tukea hyökkäyksessä. Maat pelkäävät kuitenkin, että Yhdysvallat pystyttäisi Irakiin nukkehallituksen, joka liittoutuisi niiden vihollisen Israelin kanssa.

- Me aiomme keskustella tavoista ja keinoista auttaa Irakin kansaa päättämään omasta tulevaisuudestaan ja valitsemaan oman hallituksensa ilman ulkomaiden väliintuloa, Egyptin ulkoministeri Ahmed Maher sanoi.

-Kyseessä on Irak, ei Yhdysvallat, joten on kai normaalia, että Irakin hallituksen pitäisi olla irakilaisten käsissä, hän jatkoi.

Hajanaisia yhteydenottoja

Irakissa on ollut tänään hajanaisia yhteenottoja eri puolilla maata. Yhdysvaltain sodanjohto kertoo amerikkalaisjoukkojen ottaneen kiinni yli 30 puolisotilaallista taistelijaa ja tuhonneen kahdeksan sotilasajoneuvoa, kun amerikkalaisia vastaan hyökättiin Bagdadin pohjoispuolella.

Armeija on ryhtynyt kohentamaan yleistä turvallisuustilannetta ja vedenjakelua sekä korjaamaan sähköverkkoa muuallakin kuin Bagdadissa. Bagdadiin oli tänään luvassa sähköä yli viikon katkoksen jälkeen.

Interpol varoittaa kerääjiä

Interpol on ilmoittanut ryhtyvänsä etsimään Irakin mittaamattoman arvokkaita esineitä, joita on varastettu museoista. Interpol varoittaa kerääjiä olemaan ostamatta mitään, minkä he arvelevat olevan varastettua.

Bagdadin asukkaat ovat syyttäneet amerikkalaisjoukkoja siitä, etteivät ne juurikaan estäneet julkisten rakennusten, kauppojen ja museoiden ryöväämistä.

Avustussaattue pääsi Irakiin

YK:n avustussaattue Iranista saapui Irakiin tänään. Lastenavun järjestön Unicefin kuorma sisältää juomavettä. Maailman elintarvikejärjestön WFP:n ruokakuorma odottaa yhä lupaa ylittää Irakin raja.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat