Mainos

Ceku valittu Kosovon pääministeriksi

Uusi pääministeri on Kosovon vapautusarmeijan entinen komentaja. Ulkoministeriön asiantuntija ei usko nimityksen vaikuttavan Kosovo-neuvotteluihin.

Kosovon parlamentti on valinnut odotetusti alueen uudeksi pääministeriksi Agim Cekun. Hän on Kosovon vapautusarmeijan entinen komentaja. Parlamentti hyväksyi Cekun nimityksen äänin 65-33.

Kosovon entinen pääministeri Bajram Kosumi nimitti Cekun seuraajakseen viime viikolla, kun hän itse joutui eroamaan puolueensa painostuksesta.

Suomen ulkoministeriön Länsi-Balkanin yksikön päällikön Kai Sauerin mielestä odotukset Cekun suhteen ovat selvät.

- Nykyiseltä pääministeriltä odotetaan tehokkaampia otteita ja vaikutusvaltaa suorittaa tiettyjä vähemmistön kannalta tarpeellisia uudistuksia, Sauer kertoo.

YK:n johtamia neuvotteluja Kosovon maakunnan asemasta on tarkoitus jatkaa Wienissä 17. maaliskuuta. Kosovon albaanit toivovat neuvotteluiden johtavan Kosovon itsenäistymiseen.

Serbia vastustaa Cekun nimittämistä

Serbia-Montenegro on ilmoittanut jo aiemmin vastustavansa Cekun nousemista pääministeriksi. Viime viikolla antamassaan lausunnossa Serbian hallitus ilmoitti "syvän huolensa" Cekun nimittämisestä. Se myös pyysi Kosovon YK-hallinnon johtajaa Sören Jessen-Peterseniä käyttämään valtaansa nimittämisen estämiseksi.

Vuonna 2002 Serbia asetti Cekun syytteeseen Kosovon sodan aikaisista sotarikoksista. Viime viikolla se ilmoitti käynnistäneensä uudelleen tutkimukset, jotta entisen sissijohtajan teot saadaan selvitettyä.

- Serbian hallituksen on täysin mahdoton hyväksyä sitä, että mies, jonka pitäisi olla syytettynä sotarikoksista, valitaan minkäänlaiseen poliittiseen tehtävään, Serbian hallituksen puhemies Srdjan Djuric sanoi tämän kuun alussa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kai Sauer ymmärtää serbien ärtymyksen muttei usko, että valinta vaikuttaa Kosovo-neuvotteluihin.

- Serbit tietysti näkevät tämän omalta taholtaan, mutta ovat toisaalta ilmoittaneet, että jatkavat tässä prosessissa. Se ei siis siinä mielessä vaikuta heidän käytökseensä, kertoo Sauer.

Straw: Kosovon itsenäisyys lähes väistämätöntä

Serbia saattaa joutua tunnustamaan, että Kosovon itsenäistyminen on "lähes väistämätöntä". Näin arvioi Britannian ulkoministeri Jack Straw tänään EU:n ulkoministereiden tapaamisessa Itävallassa.

-Ymmärrämme Serbian huolen mahdollisesta itsenäistymisestä. Serbien on kuitenkin lopulta ehkä hyväksyttävä todellisuus, että suuri enemmistö Kosovon väestöstä kannattaa itsenäistymistä, Straw sanoi Salzburgissa.

Kosovon väestöstä on albaaneja noin 90 prosenttia. Serbialle Kosovo taas on historiallisesti ja kulttuurisesti äärimmäisen tärkeä vanhan valtakunnan ydinalue.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.