Ceausescut kaivettiin haudoistaan dna-tunnistusta varten

Romanian edesmenneen diktaattorin Nicolae Ceausescun ja hänen vaimonsa Elenan ruumiit halutaan tutkia uudestaan niiden henkilöyden varmistamiseksi. Pariskunta kaivettiin haudoistaan keskiviikkona dna-testejä varten.

- Ruumiit kaivetaan haudasta, jotta niille voidaan tehdä dna-testi. Meidän on saatava varmuus siitä, että haudassa ovat todella he, kertoi Ceausescujen vävy Mircea Opran yksityiselle Realitatea-tv-kanavalle.

Ceausescu johti Romaniaa rautaisella otteella vuosina 1965-1989.

Hän pakeni vaimonsa kanssa pääkaupungista Bukarestista kommunistihallintoa vastustaneiden laajojen mielenosoitusten seurauksena joulukuussa 1989. Vain muutaman tunnin paon jälkeen heidät saatiin kiinni, tuomittiin ja teloitettiin 25. joulukuuta.

Ruumiit haudattiin Ghencean sotilashautausmaalle Bukarestiin salaa yöllä. Haudoille pystytettiin ristit, joissa on väärät nimet, kertoivat silminnäkijät.

Pariskunnan kolme lasta ovat koko ajan epäilleet, että heidän vanhempansa on haudattu muualle. Lapsista vain yksi on yhä elossa.

Vuosia Romanian viranomaiset kuitenkin vastustivat hautojen avaamista.

Kunnon hautajaistilaisuus suunnitteilla

Hautaamiseen osallistunut virkamies Gelu Voican-Voiculescu sanoi keskiviikkona olevansa tyytyväinen, että dna-testit on nyt vihdoin tehty. Ne todistavat hänen mukaansa, että totuus on ollut julki koko ajan.

- Ceausescujen jäännökset ovat varmasti noissa haudoissa. Heidät haudattiin 30. joulukuuta ja hautaus nauhoitettiin, hän sanoi Realitatealle.

Opran kertoi suunnittelevansa kunnon hautajaistilaisuutta appivanhemmilleen, jos testit vahvistavat ruumiiden olevan Ceausescujen. Jos näin ei käy, Opran aikoo haastaa viranomaiset oikeuteen.

Opran oli keskiviikkona mukana, kun haudat avattiin. Hän kertoi, että haudasta löytyi Ceausescun käyttämä karvahattu ja talvitakki, jossa oli luodin reikiä.

Testien tuloksia voidaan odottaa kuitenkin vasta useiden kuukausien kuluttua.

Kymmenet uteliaat tungeksivat hautausmaalle pian sen jälkeen, kun haudat oli dna-näytteiden oton jälkeen jälleen suljettu.

- Elämämme oli silloin paremmin, meillä oli kaikkea mitä tarvitsimme, haikaili kommunistiaikojen perään yksi uteliaista.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat