Mainos

Castrumin kiinteistöt tuplaantuvat

Kiinteistöyhtiö Castrumin kiinteistökanta kasvaa melkein kaksinkertaiseksi uusille omistajille suunnatun osakeannin avulla. Sponda, Ilmarinen, Sampo-konserni, Nokia ja Merita Kiinteistöt siirtävät Castrumiin nelisenkymmentä varasto- ja kevyen teollisuuden kiinteistöä. Ne sijaitsevat eri puolilla maata, joskin lähinnä pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa.

Puolet kauppahinnasta maksetaan rahana ja puolet Castrumin osakkeina niin, että uusien omistajien omistus Castrumista nousee yhteensä noin 62 prosenttiin. Nykyisille pääomistajille eli Tamrolle, Yrittäjäin-Fennialle ja Osuuspankkien keskuspankille tarjotaan samalla merkittäväksi yksi uusi yhtiön osake jokaista vanhaa kohden 9 markan hintaan.

Castrumin kiinteistöpääoma kasvaa järjestelyssä runsaalla 700 miljoonalla noin 1,3 miljardiin markkaan. Ostettavat kiinteistöt on hinnoiteltu markkinahintaan samoilla periaatteilla kuin Castrumin nykyisen kannan arvo on määritelty.

Castrumin oma pääoma nousee 354 miljoonan markan suunnatun osakeannin ja uusmerkinnän myötä viisinkertaiseksi, noin 600 miljoonaan markkaan. Vanhat omistajat ovat sitoutuneet merkitsemään uusia osakkeita vähintään 86:lla ja enintään 125 miljoonalla markalla.

Spondan sijoitus ei pitkäaikainen

Kaupoista tehtiin esisopimus jo joulukuun lopussa. Niiden jälkeen Sponda omistaa Castrumista noin 21, Ilmarinen noin 17, Sampo-konserni noin 13, Nokia noin 8 ja Merita-Kiinteistöt noin 7 prosenttia. Vanhoista pääomistajista Tamron osuus kutistuu noin 22:een ja Yrittäjäin-Fennian ja Osuuspankkien keskuspankin molempien noin kolmeen prosenttiin.

Spondan mukaan sen sijoitusta Castrumiin ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseksi, vaikka yhtiö pitääkin osinko-odotuksia Castrumin uudesta kiinteistökannasta hyvinä. Sponda ja Castrum vaihtavat järjestelyssä kiinteistöjään siten, että Sponda myy Castrumille 236 miljoonalla teollisuus- ja varastokiinteistöjä Tampereelta ja pääkaupunkiseudulta ja ostaa siltä 80 miljoonalla kaksi toimistokiinteistöä ja tontin pääkaupunkiseudulta.

Vaihdot osa kokonaisuutta

Vaihdot vahvistavat molempien yhtiöiden strategioita. Spondan pyrkimyksenä on keskittyä pääkaupunkiseudun liike- ja toimistotiloihin. Castrumin haltuun siirtyvät uudet kohteet taas ovat kaikki logistiikka- ja varastorakennuksia tai kevyen teollisuuden tiloja. Näihin ydintoimintoihin kuulumattomista kiinteistöistä yhtiö pyrkii eroon seuraavien kolmen vuoden aikana.

Toimitusjohtaja Hannu Parikan mukaan niitä on nyt Spondan kanssa tehtyjen kauppojen jälkeen jäljellä noin 80 miljoonan markan arvosta.

Yhteensä Castrum omistaa järjestelyjen jälkeen yli 60 kiinteistöä, joista 75 prosenttia on pääkaupunkiseudulla, 15 prosenttia Tampereen seudulla, 2 prosenttia Oulun alueella ja 8 prosenttia muualla Suomessa. Castrumin kiinteistöjen vuokrattava pinta-ala liki nelinkertaistuu yli 400000 neliöön. Uudet kohteet siirtyvät Castrumille maaliskuun alussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.