Castro tuomitsi EU:n ja Yhdysvaltain sopimuksen

Kuuban presidentti Fidel Castro tuomitsi jyrkästi Yhdysvaltain ja Euroopan unionin välisen sopimuksen Maailman kauppajärjestön WTO:n 50-vuotisjuhlakokouksessa Genevessä tänään. Castron mukaan eilen illalla muotoiltu sopimus tehtiin "Kuuban kustannuksella". -Eilen Lontoossa solmittu sopimus on hämmentävä, ristiriitainen, epäeettinen ja se uhkaa useita maita, totesi Castro 15 minuuttia kestäneessä puheessaan. -WTO:n pitäisi pystyä estämään taloudellinen kansanmurha, hän lisäsi.

Sopimuksen on määrä lopettaa Yhdysvaltain ja EU:n välinen kiista, joka koskee Kuubaan tehtäviä investointeja. Kuuba on ollut Yhdysvaltain kauppasaarrossa neljä vuosikymmentä ja nk. Helms-Burton -laki antaa Yhdysvalloille mahdollisuuden rangaista myös ulkomaisia yhtiöitä investoinneista Kuubaan. EU on ollut sitä mieltä, ettei Yhdysvalloilla ole oikeutta soveltaa omia lakejaan kansainväliseen kaupankäyntiin. Vaikka EU sai Castrolta kritiikkiä, Euroopan yhteistä valuuttaa hän sen sijaan kehui.
-Mikäli eurosta tulee vahva ja kukoistava valuutta, se hyödyttää maailmantaloutta ja toivotamme sen tervetulleeksi, totesi Castro toivoen, että eurosta tulee Yhdysvaltain dollarin veroinen.

Castro arvosteli WTO:n tavoitteita

Castro hyökkäsi puheessaan kovin sanoin WTO:n ensi vuosisadan keskeistä tavoitetta, kaupan maailmanlaajuista vapauttamista, vastaan. Castron mukaan Yhdysvallat jatkaa oman tahtonsa noudattamista kolmannen maailman maiden jäädessä häviölle.
-Meidän on muutettava WTO välineeksi, jolla kamppaillaan paremman ja oikeudenmukaisemman maailman saavuttamiseksi, lisäsi Castro. Castron puhe oli selvä vastaus Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin eilen illalla pitämälle puheelle. Tuolloin Clinton vetosi voimakkaasti WTO:n jäseniin toivoen, että maailmanlaajuisia markkinoita pyritään vapauttamaan entisestään mahdollisimman pian.

Castro ihmetteli puheessaan, kuinka velkaisten kehitysmaiden odotetaan vapaassa maailmantaloudessa ansaitsevan elantonsa.
-Mitä ihmeen tavaroita, mitä palveluja me oikein voisimme viedä, kysyi Castro todeten, että köyhät maat kelpaavat ainoastaan halvan työvoiman tarjoajiksi. WTO:n 132 jäsenmaasta suurin osa on kehitysmaita.

50-vuotias maailmanjärjestö

Castron puheelle antoi lisäpainoa se, että hän oli läsnä myös silloin, kun WTO:ta edeltänyt Gatt-sopimus solmittiin vuonna 1948 Kuuban pääkaupungissa Havannassa. Tuolloin 23 maata allekirjoitti sopimuksen, jonka rooli periytyi WTO:lle 1990-luvulla. Asiantuntijoiden mukaan nimenomaan Gatt-sopimuksen synty mahdollisti talouden maailmanlaajuisen kasvun toisen maailmansodan jälkimainingeissa. Gatt mursi osaltaan suurvaltojen 1930-luvulla harjoittaman protektionistisen talouspolitiikan, joka oli koitua monen valtion kohtaloksi. WTO:n puolen vuosisadan virstanpylvästä oli saapunut Geneveen viettämään ministereitä yli sadasta maasta. Seuraava WTO:n ministerikokous pidetään ensi vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat