Mainos

Castro tapasi paavin

Kuuban johtaja Fidel Castro tapasi paavi Johannes Paavali II:n Vatikaanissa. Reilun puolen tunnin historiallisessa tapaamisessa vanha kommunistijohtaja esitti paaville kutsun vierailla Kuubassa. Vatikaanin mukaan vierailun ajankohdasta ei vielä sovittu, mutta molemmat osapuolet toivovat sen toteutuvan ensi vuoden kuluessa.

Mahdolliseksi ajankohdaksi on veikattu lokakuuta, jolloin 76-vuotiaan paavin on määrä vierailla Brasiliassa. Kuuba on maailman viimeisiä kommunistisia maita ja ainoa Latinalaisen Amerikan maa, jossa nykyinen paavi ei ole vieraillut.

Roomassa maailman elintarvikehuippukokoukseen osallistunut Castro kiidätettiin Vatikaaniin autosaattueessa tarkkojen turvatoimien suojaamana. Tiedotusvälineiden pääsy tapaamiseen peruttiin vain tunti ennen keskusteluja.

Vatikaanin tiedottaja kertoi keskustelujen keskittyneen pääasiassa roomalaiskatolisen kirkon asemaan Kuubassa. Paavi on aiemmin vaatinut Kuuban viranomaisia perumaan kirkon toimintaa rajoittavia määräyksiä. Vatikaani haluaisi kirkolle mm. luvan julkaista omia sanomalehtiä ja opettaa uskontoa kouluissa.

Vuosikymmenien kommunistivallasta huolimatta reilut 40 prosenttia kuubalaisista on edelleen roomalaiskatolilaisia. Castron odotettiin ottavan esille mm. Yhdysvaltojen Kuuban-vastaisen kauppasaarron, jonka Vatikaani on jo aiemmin tuominnut.

Yksityiseksi mainitulla käynnillä Vatikaanissa oli kaikki virallisen valtiovierailun tuntomerkit. Paavin jälkeen Castro neuvotteli Vatikaanin ulkoministerin, kardinaali Angelo Sodanon kanssa. Kuuban johtaja tutustui myös Pietarinkirkkoon, jonka kerrottiin tehneen häneen suuren vaikutuksen.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.