Mainos

Castro: Obama on rehellinen mies

Panamassa valmistauduttiin tänään historialliseen tapaamiseen, kun Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ja Kuuban johtajan Raul Castron oli määrä kohdata kahden kesken.

Kaksikko oli jo vaihtanut kohteliaisuuksia eilen ja kätellyt, mutta varsinaisten keskustelujen aika oli myöhemmin.  

Keskusteluja Amerikan maiden huippukokouksen yhteydessä pohjustettiin keskinäisen kehun kerholla, jonka Obama aloitti.  

-Muutos Yhdysvaltain politiikassa merkitsee käännekohtaa koko alueelle. Se, että sekä minä että presidentti Castro istumme täällä tänään, on historiallista, Obama ylisti.  

Castro puolestaan luonnehti amerikkalaiskollegaa napakalla lausahduksella.  

-Presidentti Obama on rehellinen mies, Castro sanoi.  

Jotta kaikki ei olisi pelkkää suitsutusta, Obama muistutti, että Yhdysvallat ja Kuuba ovat tulevaisuudessakin varsin erilaisia maita.  

-Ei varmasti ole salaisuus, että meillä tulee jatkossakin olemaan merkittäviä erimielisyyksiä, presidentti aprikoi.  
  
Suhteet kuntoon jo tänä vuonna?  
  
Mikäli Yhdysvaltain ja Kuuban jatkavat lähentymistään, voidaan diplomaattisuhteet solmia jo piankin, suomalaistutkijan mukaan jo tänä vuonna.  

-Uskoisin että tämän vuoden loppuun mennessä voisi alkaa jotain tapahtua. Tietysti Yhdysvaltain kongressin käsittelyssä prosessi saattaa hidastua, mutta vahva tahtotila suhteiden normalisoitumisesta on Yhdysvaltain puolella tällä hetkellä olemassa, uskoo Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuslaitoksen johtaja, professori Jussi Pakkasvirta STT:n haastattelussa.  

Jos prosessi jostain syytä viivästyisi, Pakkasvirta uskoo sen jatkuvan viimeistään siinä vaiheessa, kun Kuubaa vuosikymmeniä johtanut Fidel Castro kuolee. Silloin muutoksen voivat hyväksyä nekin, jotka ovat uhonneet, ettei suhteita palauteta niin kauan kuin Fidel elää.  

-Fideliin symbolisoituu paljon. Toisaalta täytyy muistaa Yhdysvaltain puoleltakin, että onhan sielläkin nämä Sikojenlahden maihinnousut ja muut. Ei siellä pulmusia ole kummallakaan puolella, Pakkasvirta muistuttaa.  

Pakkasvirran mukaan Kuubaa nykyisin johtava Fidelin pikkuveli Raul Castro on ollut käytännönläheinen johtaja, mikä on helpottanut suhteiden lämmittämistä.  

-Kuubassa on vapautettu paljon asioita, vaikka monet muutokset eivät ehkä ole aina tavalliselle kansalle saakka näkyneetkään. Jatkossa paljon riippuu siitä, miten Kuuban sisäistä lainsäädäntöä uudistetaan, professori muistuttaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.