Mainos

Castro jatkaa Kuuban presidenttinä

Vuodesta 1959 Kuubaa johtanut Fidel Castro jatkaa Kuuban presidenttinä myös seuraavan viisivuotiskauden. Maan 601-paikkainen kansalliskokous vahvisti 71-vuotiaan Castron nimityksen tänään yksimielisesti.

Kuuban perustuslain mukaan maan presidentti on automaattisesti myös hallituksen päämies. Viime lokakuussa Castro valittiin jälleen Kuuban kommunistisen puolueen ensimmäiseksi sihteeriksi.

Kansalliskokous valitsi ensimmäisen varapresidentin tehtävään uudelleen presidentin veljen Raul Castron. Fidelin seuraajaksi arveltu Raul Castro on myös Kuuban puolustusministeri. Niinikään viisi muuta varapresidenttiä tulivat valituksi virkoihinsa uudelleen.

Kuuba ei muuta kurssiaan

Uudelleenvalintansa kunniaksi pitämässään puheessa Castro ilmoitti, ettei Kuuballa ole aikeita siirtyä sosialismista kapitalismiin, vaikka monet entiset sosialistivaltiot ovatkin viime vuosina muuttaneet kurssiaan.

Castro nälvi puheessaan niitä, jotka ovat keskustelleet "Castron jälkeisestä siirtymästä". -Mistä siirtymästä he oikein puhuvat? ihmetteli johtaja yli seitsemän tuntia kestäneen puheensa aikana.

Castron mukaan henkilövaihdoksia tietenkin tapahtuu, koska ihmiset kuolevat, mutta olisi "naurettavaa" kuvitella, että Kuuban vallankumous katoaisi yhden miehen poismenon myötä. Castro pilaili puheessaan myös niiden kustannuksella, jotka ovat vihjanneet hänen olevan huonossa kunnossa.

-He tarkkailevat laihtumistani ja lihomistani. Silloin tällöin he jopa saattavat minut päiviltä. Se huvittaa minua, sanoi Castro. Perinteiseen maastopukuun pukeutunut Castro käsitteli maratonpuheessaan myös länsimaisen television suoltamaa saastaa, prostituutiota, siveysvöitä, neitsyyttä, aborttia, Kuuban vaalijärjestelmää sekä maan itsenäisyyssotia.

Kuuba yrittää selvitä turismilla

Kuuba on viime vuosina yrittänyt kohentaa talouttaan lisäämällä maahan suuntautuvaa matkailua sekä suosimalla ulkomaisia sijoittajia.

Neuvostoliiton hajoaminen kiristi Kuuban taloudellista tilannetta entistä enemmän, koska Neuvostoliiton myötä Kuuba menetti tärkeän kauppakumppanin ja talousavun antajan. Lisäksi Yhdysvallat pitää Kuubaa edelleen kauppasaarrossa, joka on vaikeuttanut saarivaltion selviytymistä jo vuosikymmeniä.

Kuubaa johtavaan 31-jäseniseen valtioneuvostoon valittiin 14 uutta jäsentä, jotka ovat kunnostautuneet erityisesti talousuudistusten yhteydessä. Lisäksi valtioneuvostoon valittiin myös Caridad Diego, joka osallistui paavin taannoisen Kuuban-vierailun järjestämiseen.

Sen sijaan ulkoministeri Roberto Robaina, matkailuministeri Osmany Cienfuegos Gorriaran ja kulttuuriministeri Abel Prieto Jimenez eivät tulleet valituksi uudelleen maan valtioneuvostoon. Vallankumousveteraani Fidel Castro on johtanut Kuubaa vuodesta 1959, jolloin hän syöksi diktaattori Fulgencio Batistan vallasta.

Castron lähes nelikymmenvuotinen ura Kuuban presidenttinä on nykyhistoriassa lähes ainutlaatuinen: ainoastaan Jordanian kuningas Hussein on hallinnut maataan pitempään kuin Fidel Castro.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.