Mainos

Castro jatkaa Kuuban johdossa

Kuuban kommunistinen puolue on odotetusti valinnut presidentti Fidel Castron, 71, uudelleen puolueen johtajaksi. Castro on johtanut puoluetta sen perustamisesta lähtien vuodesta 1965.

Kuuban viides puoluekokous painotti, ettei maan kommunistiselle puolueelle saa käydä samoin kuin kävi kommunismille entisissä itäblokin maissa.

Vuodesta 1959 Kuubaa hallinnut Castro korosti edelleen kapitalismia kohtaan tuntemaansa vastenmielisyyttä ja vannoi, että maan talousvaikeudet kyetään voittamaan.

Puoluekokouksessa otettiin etäisyyttä Kiinan mallin mukaiseen talouden avautumiseen.
-Se, että joudumme vähentämään kustannuksia valtionyhtiöissä ei merkitse että olisimme yksityistämässä mitään, Castro korosti 1500 valtuutetulle.
-Me emme ole siirtymässä tälle tielle.

Varovaisia uudistuksia

Kuubassa on tehty varovaisia talousuudistuksia viime vuosina. Lainsäädäntö sallii nykyisin ulkomaisten yhtiöiden toiminnan tietyin rajoituksin sekä pienimuotoiset yksityiset yritykset.

Puoluekokouksessa torjuttiin kuitenkin talouden laajempi vapauttaminen. Kuuban talous alkoi piristyä jonkin verran vuodesta 1995. Talouskasvu on kuitenkin hidastunut tänä vuonna ja näyttää jäävän nyt pariin kolmeen prosenttiin, kun se vielä viime vuonna oli lähes 8 prosenttia.

Castron terveydentilan huhuttiin olevan huono puoluekokouksen alla. Keskiviikkona hyväkuntoiselta vaikuttanut presidentti torjui kuitenkin huhuja pitämällä lähes seitsemän tuntia kestäneen puheen kokouksessa.

Kommunistien uusi 150-jäseninen keskuskomitea valitsi Castron veljen Raul Castron puolueen varapääsihteeriksi. 66-vuotias Raul Castro on veljensä virallinen seuraaja siinä tapauksessa että Fidel Castro kuolisi tai ei muuten kykenisi hoitamaan tehtäviään.

Che Guevara muistetaan

Castro sekä vastavalitut politbyroo ja keskuskomitea kävivät myöhään eilen osoittamassa kunnioitustaan 30 vuotta sitten kuolleen sissijohtaja Ernesto "Che" Guevaran muistolle.

Kuuban televisio näytti puoluejohdon jonottamassa Guevaran jäännökset sisältävän pienen puisen arkun luo. Jäännökset löydettiin kolme kuukautta sitten salaisesta joukkohaudasta Boliviasta ja siirrettiin Kuubaan.

Tästä päivästä lähtien myös tavalliset kuubalaiset pääsevät jättämään hyvästit Guevaralle.
(STT-Reuters)
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.