Mainos

Cassinin lähtö siirtyy keskiviikkoon

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on ilmoittanut siirtävänsä Cassini-luotaimen laukaisun kohti Saturnus-palneettaa keskiviikkoon. Lähtöä siirretään teknisten syiden ja huonon sään takia. Siirtoilmoitus annettiin vain muutama tunti ennen kuin luotaimen piti lähteä matkaan.

Cassinin lähtö on aiheuttanut runsaasti kohua, koska aluksen polttoaineena on plutoniumia. Arvostelijat ovat vaatineet, että luotainta ei lähetettäisi avaruuteen lainkaan. Mikäli lähdössä tapahtuisi onnettomuus, saattaisi ilmaan levitä plutoniumia moninkertainen määrä verrattuna Hiroshiman atomipommin räjähdykseen verrattuna, arvostelijat sanovat.

Cassinin laukaisuun on määrä käyttää valtavaa Titan-IVB-rakettia. Aluksen lasketaan saapuvan Saturnuksen läheisyyteen vuonna 2004. Cassinissa on Euroopan maiden avaruusjärjestön Esan laskeutumisluotain Huygens, jossa on myös kolme suomalaista instrumenttia.

Cassini painaa 5400 kiloa. Se jää neljäksi vuodeksi kiertämään Saturnusta ja tutkimaan planeetan kaasukehää, renkaita, kuita ja magneettikenttää.
(STT-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.