Mainos

Carter: Irakin sota perustui valheisiin

Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carterin mukaan Irakin sota perustui valheisiin ja vikatulkintoihin.

Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter syyttää Yhdysvaltain ja Britannian hallituksia Irakin sodan aloittamisesta valheiden ja väärien tulkintojen perusteella.

-Meillä ei ollut taannoin mitään syytä sekaantua Irakin asioihin, Carter sanoo brittilehti The Independentin haastattelussa. -Sota perustui Lontoon ja Washingtonin valheisiin ja vääriin tulkintoihin, kun Saddam Husseinin väitettiin valheellisesti olleen vastuussa syyskuun 11. päivän iskuista ja Irakilla väitettiin valheellisesti olevan joukkotuhoaseista.

Carter arvelee, että presidentti George Bush ja pääministeri Tony Blair luultavasti tiesivät, että monet väitteistä perustuivat epävarmoihin tiedustelutietoihin, mutta että sodalle piti löytää syy, kun siihen päätettiin mennä.

Carterin mukaan Bush halusi viedä isänsä aikoinaan aloittaman sodan päätökseen ja tämä johti siihen, että Blairista tuli paremman harkinnan puutteessa Bushin politiikan innokas kannattaja.

Entisen presidentin arvostelu tuli Valkoisen talon yrittäessä vähätellä Bushin entisen johtavan terrorismineuvonantajan Richard Clarken syytöksiä. Tänään ilmestyneessä kirjassaan Against All Enemies (Kaikkia vihollisia vastaan) Clarke sanoo hallituksen "tehneen erittäin huonoa työtä" puolustaessaan maata terrorismilta.

Clarke toimi kolmen hallituksen aikana maansa turvallisuuspolitiikkaa johtavassa kansallisen turvallisuuden neuvostossa. Hän esitti samoja syytöksiä myös CBS-televisiokanavan laajalti seuratussa ajankohtaisohjelmassa "60 Minutes".

(MTV3-STT-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja