Mainos

Carnegie-palkittu Johan Scott Taidehallissa

Ahvenanmaalainen taiteilija Johan Scott on keväällä esillä Helsingin taidehallissa. Hänen yksityisnäyttelynsä avautuu huomenna. Lisäksi Scottin maalauksia nähdään 23. huhtikuuta avattavassa Carnegie Art Award -näyttelyssä.

Scott palkittiin pohjoismaisen maalaustaiteen Carnegie-palkinnolla viime vuonna. Vuonna 1953 Maarianhaminassa syntynyt Scott työskentelee kesät Björkön saarella Ahvenanmaalla ja talvet Tukholmassa. Hän on Tukholman taideakatemian professori. Aikoinaan hän lähti kielen takia samaiseen opinahjoon opiskelemaan.

Scott ei ole koskaan asunut suomenkielisellä paikkakunnalla, eikä siksi puhu suomea. Hän aikoi arkkitehdiksi, mutta päätyi kuvataiteeseen.

Taiteilijana Scott on analyyttinen. Hänen abstrakteissa teoksissaan on läsnä tietty filosofinen ja psykologinen tausta. Scottin mukaan hänen maalauksistaan voi nähdä, missä ympäristössä ne on tehty. Björkössä tehdyt maalaukset tulevat ikään kuin suuremmiksi ja avoimemmiksi. Merellisen maiseman äärellä syntyy rajattomia ja kirkkaita maalauksia, kun taas Tukholman hektisessä rytmissä ja talvella maalatuissa töissä ilmenee ahtaus, ne ovat rajallisempia ja tummempia väreiltään.

Scott käyttää usein teostensa lähtökohtana vanhojen mestareiden kuten Piero della Francescan ja Matthias Grünewaldin maalauksia ja tulkitsee ja kommentoi niitä. Myös klassinen musiikki (Beethoven ja Mahler) vaikuttaa teosten taustalla.

Taidehallissa huomenna avautuvassa näyttelyssä on esillä Scottin abstrakteja öljymaalauksia akryylimuoville ja polykarbonaatille vuosilta 1989-2002. Näyttely on avoinna 14. huhtikuuta saakka.

Johan Scott sai Ars Fennica -palkinnon 1992. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä muun muassa Maarianhaminassa, Tukholmassa ja New Yorkissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.