Mainos

Carl Bildtin seuraajaksi entinen veroministeri Lundgren

Ruotsin maltillinen kokoomuspuolue haluaa omien sanojensa mukaan uudistua ja nuorentua. Puolue nimitti tänään entisen veroministerin Bo Lundgrenin uudeksi puheenjohtajakseen Carl Bildtin jälkeen. Näin siitäkin huolimatta, että Lundgren on kaksi vuotta vanhempi kuin juuri 50-vuotispäiviään viettänyt Bildt.

Nuorennusleikkaus tehtiin sen sijaan varapuheenjohtajistossa, kun toimiin valittiin Chris Heister, 48, ja Gunilla Carlsson, 36. He ovat suhteellisen tuntemattomia Ruotsin sisäpolitiikassa, mutta sopivat uusina kasvoina ja erityisesti naisina hyvin uudistuksen nimeen vannovan puolueen johtoon. Puolueen sisällä on napistu siitä, että Bildtin lähipiiriin kuuluneet keski-ikäiset miehet ovat jo pitkään tehneet kaikki tärkeät päätökset. Bildtin henkilökohtainen suosio tyrehdytti kuitenkin kaikki muutokset. Bildtin lähtiessä saa myös häntä ympäröinyt vanha kaarti väistyä. Nimitykset vahvistetaan ensi viikolla pidettävässä puoluekokouksessa.

Bildt on ollut Ruotsin suosituin poliitikko ja häntä on arvostettu myös oman puolueen ulkopuolella älykkyytensä, osaamisensa ja suorapuheisuutensa vuoksi. Kun hän lähti mukaan myös kansainvälisiin tehtäviin, kiinnostus oman maan politiikkaan laimeni: Ruotsista oli tullut liian pieni temmellyskenttä hänelle. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että Bo Lundgren onnistuu hankkimaan itselleen yhtä vankan aseman ja kansansuosion kuin edeltäjänsä. Hän on värittömän ja ikävystyttävän poliitikon maineessa, vaikka onkin taitava väittelijä.

Kiivasluonteinen

Skånesta kotoisin oleva Lundgren on tullut tunnetuksi myös kiivaasta luonteestaan eikä hän suuttuessaan säästele sanojaan. Kerran hänet jopa heitettiin junakyydistä, kun konduktööri sai tarpeekseen Lundgrenin haukkumisryöpystä. Lundgrenista tulee nimityksen myötä myös Ruotsin oppositiojohtaja. Bildtin kansainvälisten toimien vuoksi sosiaalidemokraattinen hallituspuolue on saanut viime vuosina toimia käytännössä ilman oppositiojohtajaa. Maltillisen kokoomuksen suosio on hienoisessa nousussa Bildtin yllättävästä erosta huolimatta.

Dagens Nyheterin tänään julkaiseman mittauksen mukaan puolueen kannatus on 25 prosentin luokkaa. Sosiaalidemokraattien tuki oli 34,5 prosenttia, mikä on paras tulos tänä vuonna. Kannatuksen kasvua selittänevät talouden toipuminen ja työttömyyslukujen kaunistuminen. Hallituspuolue on pitkään yhdistetty maan talouskurimukseen. Kun Ruotsin talous kääntyi jyrkkään laskuun vuonna 1992, veroministerinä ja toisena valtiovarainministerinä oli kuitenkin juuri Bo Lundgren.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.