Capitolin ampuja yhä tajuton

Kaksi poliisia Yhdysvaltain kongressirakennuksessa ampuneen miehen tila on edelleen vakava. Skitsofreeninen Russel Eugene Weston ampui perjantaina Washingtonin Capitol-kukkulalla sijaitsevassa rakennuksessa kaksi poliisia sekä haavoitti yhtä paikalla ollutta turistia.

Nuori naismatkailija pääsi sairaalasta jo lauantaina. Naisen tilasta ei annettu yksityiskohtia julkisuuteen hänen perheensä toivomuksesta.

Weston itse haavoittui poliisien luodeista ja lääkärien mukaan hänellä on yhtä suuret mahdollisuudet kuolla tai selviytyä. Weston ei ole tullut tajuihinsa tapahtuman jälkeen, eivätkä jutun tutkijat ole voineet vielä kuulustella häntä.

Weston on jo asetettu syytteeseen Jacob J. J. Chestnutin ja John Gibsonin murhista. Liittovaltion poliisin murhasta voi Yhdysvalloissa saada jopa kuolemantuomion.

Uhkaillut presidenttiä

Weston oli liittovaltion poliisille ennestään tuttu, koska mielenterveysongelmista kärsinyt mies oli aiemmin uhkaillut presidentti Bill Clintonia. Häntä pidettiin kuitenkin vain "lievänä riskinä", eikä miehellä ollut aiempaa rikosrekisteriä ainakaan Illinoisin osavaltiossa.

Syrjäänvetäytyvä 41-vuotias Weston tapasi viettää aikaansa perheensä kodissa Illinoisissa sekä majassaan Montanan osavaltiossa. Viestimien mukaan Weston oli Montanassa määrätty lähes kahdeksi kuukaudeksi pakkohoitoon vuonna 1996 sen jälkeen, kun hän oli uhannut tappaa erään naisen.

Isä pyysi anteeksi

Westonin isä lähetti amerikkalaisille lauantaina pastorin välityksellä viestin, jossa hän pyysi anteeksi "vahinkoa, jonka poikamme on aiheuttanut".
-Jos saisin toteuttaa vain yhden toiveen, toivoisin, ettei tätä olisi koskaan tapahtunut, sanottiin isän viestissä.

Presidentti Clinton ilmaisi välittömästi tapahtuneen jälkeen osanottonsa uhrien perheille, ja kutsui tapausta "julmaksi hetkeksi amerikkalaisen sivistyksen etuovella".

Kongressi pysyy auki

Välikohtaus nostatti Washingtonissa kiivaan keskustelun siitä, kuinka yleisön oikeus vierailla liittovaltion rakennuksissa voitaisiin taata maassa, jonka 260 miljoonaisella kansalla on noin 200 miljoonaa asetta.

Kongressiedustajat olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että kongressirakennus on välikohtauksesta huolimatta edelleen pidettävä avoinna matkailijoille.
-Rakennus kuuluu mielestäni kansalle, eikä meidän pidä antaa periksi terroristeille, totesi kongressiedustaja Thomas DeLay, jonka turvallisuusmies toinen menehtyneistä poliiseista oli.

Turistit pääsivät murhapaikkaa lukuunottamatta kongressirakennukseen tavalliseen tapaan jo lauantaina.

Lue myös:

    Uusimmat