Mainos

Campoyn lapset Yhdysvaltoihin

Korkeimman oikeuden päätös Campoyn lasten palauttamisesta Yhdysvaltoihin huoltajuusoikeudenkäyntiä varten pantiin täytäntöön tänä aamuna. Lapset laitettiin aamulla matkalle kohti Yhdysvaltoja.

Jonathan ja Alexander Campoyn noudon ja luovutuksen toimeenpanosta vastasi Jämsän kihlakunnanvouti Risto Rousi, ja se tapahtui yhteistyössä sosiaaliviranomaisten ja lasten sijoituspaikan, Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin kuuluvan Haukkalan sairaalan kanssa. Lasten äidille Kerstin Campoylle ilmoitettiin tapahtuneesta aamupäivällä.

Lasten Yhdysvaltojen-matkalla on mukana kaksi yhdysvaltalaisen tuomioistuimen määräämää noutajaa. He ovat oikeusministeriön mukaan tottuneet toimimaan lasten noutotilanteissa. Lisäksi tukihenkilöinä on kaksi poikia sairaalassa hoitanutta henkilöä. Yhdysvaltain viranomaiset ovat ilmoittaneet, että Kerstin Campoylle myönnetään viisumi Yhdysvaltoihin, jos hän haluaa matkustaa maahan lasten huoltajuusoikeudenkäynnin ajaksi. Hänestä lasten kaappauksen vuoksi annettu pidätysmääräys poistetaan, kun lapset ovat saapuneet Yhdysvaltoihin.

Kerstin Campoy järkyttyi palauttamisesta

Kerstin Campoy sanoo olevansa järkyttynyt tavasta, jolla korkeimman oikeuden päätös hänen lastensa palauttamisesta Yhdysvaltoihin pantiin toimeen.
-Itse sain tapahtuneesta tiedon vasta tänään vähän jälkeen yhdentoista, kun pojat oli jo lähetetty matkaan, lasten äiti sanoo. Hän oli puhunut poikiensa kanssa edellisen kerran puhelimessa eilisiltana. Mitään ennakkotietoa palauttamisen ajankohdasta heillä ei ollut.

Campoy katsoo, että hänen poikansa on kaapattu. Lasten sijoituspaikasta Yhdysvalloissa hänellä ei ole tietoa. Nyt Kerstin Campoy sanoo sulattelevansa shokkia viikonlopun yli ja päättävänsä jatkotoimista avustajansa kanssa maanantaina. Campoy kaappasi lapsensa Yhdysvalloista Suomeen vuonna 1996. Hänen mukaansa pojat ovat Suomessa olonsa aikana ehtineet unohtaa englannin kielen täysin. Isäänsä he eivät ole tänä aikana tavanneet.

Lasten hoito sairaalassa päättyi

Haukkalan sairaalan ylilääkäri Hannu-Olavi Piilinen kertoi, etteivät Alexander ja Jonathan Campoy ole enää sairaalan potilaita. Sairaalaan tullessaan he ilmaisivat selvästi, etteivät halua koskaan mennä Amerikkaan, eivätkä mielipiteet tämän asian suhteen muuttuneet hoidon aikana.
-Sairaalan tullessaan he olivat maailman kummallisuuden ja aikuisten outojen toimien syvästi järkyttämiä lapsia, joiden oireet edellyttivät välitöntä sairaanhoitoa, Piilinen muistelee.
Hoito sairaalassa päättyi, koska heidän oireensa eivät enää edellytä erikoissairaanhoitoa.

Korkeimman oikeuden päätös Campoyn lasten palauttamisesta Yhdysvaltoihin huoltajuusoikeudenkäyntiä varten perustuu ns. Haagin lapsikaappaussopimukseen ja sen perusteella Suomessa annettuun lakiin. Oikeusministeriöstä kerrotaan myös, että KKO:n päätös ei koske lasten huoltajuutta, vaan siitä päätetään yhdysvaltalaisessa tuomioistuimessa.

Haagin sopimuksen tavoitteena on toiseen sopimusvaltioon luvattomasti viedyn lapsen pikainen palauttaminen hänen asuinvaltioonsa. Oikeusministeriö vakuuttaa, että se on omalta osaltaan pyrkinyt siihen, että myös Campoyn tapauksessa voitaisiin toimia ennen kaikkea lasten edun turvaavalla tavalla.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.