Mainos

Campoylle oikeusapua

Oikeusministeri Jussi Järventauksen (kok.) mielestä Kerstin Campoylla on edellytykset saada taloudellista oikeusapua, jos hän voi matkustaa Yhdysvaltoihin lastensa huoltajuutta koskevan jutun vuoksi.

Järventaus muistutti torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että maksuttomasta oikeudenkäynnistä annetun lain muutos on tuonut myös ulkomailla käydyt prosessit oikeusavun piiriin. Apua voidaan myöntää vain hakemuksesta, jollaista ei luonnollisestikaan ole vielä tullut oikeusministeriöön. Campoyn kahden pojan palauttamisesta Yhdysvaltoihin kysyi kokoomuksen Pirjo-Riitta Antvuori. Hän halusi tietää, miten hallitus aikoo turvata parhaalla mahdollisella tavalla lasten oikeudet.

Järventaus vakuutti, että oikeusministeriö pyrkii omalta osaltaan siihen, että osapuolet voisivat päästä asiassa sopimukseen. Kun lasten luovutus tulee ajankohtaiseksi, pyritään siihen, ettei äitiä missään vaiheessa erotettaisi lapsista. Ministeriö on ottanut yhteyttä Yhdysvaltain viranomaisiin asian järjestämiseksi. Järventaus piti tärkeänä sitä, että lasten kaappaamisen estämiseen tähtäävää Haagin sopimusta sovelletaan yhdenmukaisesti eri maissa. Hän muistutti, että kansainvälisen käytännön mukaan lapsen oma harkinta on otettu huomioon vain vähintään yhdeksän vuotta täyttäneiden lasten osalta.

-Jos Suomi olisi tehnyt tässä tapauksessa toisen ratkaisun, olisi selkeästi poikettu kansainvälisestä käytännöstä. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) korosti Suomen hallituksen toivovan, että maiden viranomaiset pääsevät lasten edun etusijalla pitäviin ratkaisuihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.