Mainos

Camp Davidin huippukokous jatkuu

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on ottanut päivän mittaisen tauon neuvotteluista. Clintonin poissaollessa Israelin ja palestiinalaisten edustajat jatkavat neuvotteluita. Arvioiden mukaan Clintonin tauon tarkoituksena on pakottaa osapuolet neuvottelemaan suoraan keskenään.

Huippukokouksesta on saatu vain muutamia kuvia

Rauhan tielle Lähi-idässä vuosikymmenten aikana kertyneitä esteitä pyritään poistamaan lähes täydellisessä uutispimennossa. Varsinaisista neuvotteluistakin on vilautettu vain muutama kuva. Kesäasunnollaan Camp Davidissa kokousta isännöivä Clinton on pysytellyt visusti poissa julkisuudesta.

Israelin pääministeri Ehud Barak ja palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat eivät tiettävästi ole kohdanneet eilisen jälkeen kasvokkain. Tiiviitä neuvotteluja on käyty kuitenkin alemmilla tasoilla. Tapaamisia on luonnehdittu kohteliaiksi ja asiallisiksi. Mikäli huippukokous epäonnistuu, pelätään väkivaltaisuuksien leimahtavan Lähi-idässä jälleen täyteen mittaansa.

Israel luopui tutkakaupoista ja Gazan juutalaisasutuksesta

Israel on ilmoittanut luopuvansa kiistaa herättäneestä tutkakaupasta Kiinan kanssa. Israel oli Yhdysvaltain vastustuksesta huolimatta myymässä Kiinalle erittäin uudenaikaista tutkavalvontajärjestelmää. Israelin mukaan kaupan perumisella ei ole yhteyttä rauhanprosessin etenemiseen. Israelin uskotaan kuitenkin hyötyvän tekemästään myönnytyksestä neuvottelujen edetessä. Kiina on jo ilmoittanut närkästyksensä Israelin päätöksestä olla myymättä liki 1,6 miljardin markan arvoista tutkavaroitusjärjestelmää.
-Millään muulla maalla ei ole oikeutta sekaantua Kiinan kahdenväliseen yhteistyöhön muiden maiden kanssa, ilmoitti Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhu Bangzao.

Israelin ja palestiinalaisten neuvotteluosapuolet ovat myös sopineet, ettei Gazaan jää juutalaisasutusta, sanoi Israelin parlamentin arabijäsen tänään.
-Yksikään uudisasukas ei jää Gazan alueelle. Alueen siirtokuntien rakennuksia ei hävitetä, mutta asukkaita ei sinne jää, sanoi Ahmed Tibi parlamentille puheessaan, joka lähetettiin maan radiossa. Tibi sanoi tietolähteensä olevan yksi Camp Davidin neuvottelijoista.

Arafat haluaa rivinsä ojennukseen

Arafat haluaisi, että Camp Davidissa järjestettäisiin laaja palestiinalaisjohtajien tapaaminen. Näin hän haluaa osoittaa, että palestiinalainen neuvotteluosapuoli on yhtenäinen. Yhdysvallat ei kannata ajatusta, kertoivat palestiinalaiset ja yhdysvaltalaiset viranomaiset eilen. Arafat haluaisi palestiinan vapautusjärjestön PLO:n johtoa ja muita palestiinalaisia johtajia tapaamiseen. Jotkut hänen kutsulistallaan olevista vastustivat vuoden 1993 Oslon sopimusta, joka osaltaan mahdollisti nyt käytäviä neuvotteluja.

Lockhartin mukaan palestiinalaiset eivät ole pyytäneet lupaa johtajaryhmän saapumiselle Camp Davidiin. Osapuolten on määrä saavuttaa yksimielisyys kiistakysymyksistä viimeistään 13. syyskuuta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.