Mainos

Cameronista Britannian uusi pääministeri

Britannian uudeksi pääministeriksi nouseva konservatiivijohtaja David Cameron kertoi myöhään illalla pyrkivänsä vahvaan ja vakaaseen koalitiohallitukseen, jonka muodostavat konservatiivit ja liberaalidemokraatit yhdessä.

Pääministeri Gordon Brown otti aiemmin illalla vastuun puolueensa vaalitappiosta ja jätti kuningattarelle eronpyyntönsä. Hetkeä myöhemmin Cameron kävi Elisabet II:n puheilla ottamassa vastaan hallituksenmuodostajan tehtävän.

- Toivotan tulevalle pääministerille kaikkea hyvää, kun hän tekee tärkeitä ratkaisuja tulevaisuutta varten, Brown sanoi ilmoittaessaan erostaan.

Konservatiivit ja liberaalidemokraatit saivat illalla hallitusneuvottelut päätökseen, mutta tuloksista ei kerrottu. Neuvottelijat kertoivat haluavansa ensin raportoida tilanteesta puolueilleen.

Kuninkaantekijäksi nousseet liberaalidemokraatit tapasivat päivän aikana niin työväenpuolueen kuin konservatiivienkin edustajat. Iltapäivällä alkoi liikkua huhuja siitä, että liberaalien ja työväenpuolueen neuvottelut olivat kariutuneet, ja lopulta Brown päästi kansalaiset odotuksen piinasta ilmoittamalla erostaan.

Liberaalien ja konservatiivien neuvottelijat kokoontuivat vielä illalla hiomaan yksityiskohtia.

- Nyt on päätösten aika. Toivottavasti liberaalidemokraatit tekevät oikean ratkaisun, jotta saisimme vahvan ja vakaan hallituksen, kiirehti Cameron aiemmin päivällä.

Liberaalidemokraattien johtaja Nick Clegg puolestaan kertoi, että neuvottelut olivat edenneet "kriittiseen ja lopulliseen vaiheeseensa".

- Olen yhtä kärsimätön kuin kaikki muutkin viemään tämän loppuun, ratkaisemaan tämän tavalla tai toisella, Clegg sanoi.

Vaalitapamuutosta tarjotaan porkkanana

Konservatiivit onnistuivat houkuttelemaan liberaalit puolelleen ilmeisesti tarjoamalla näille vaalijärjestelmän uudistamista ja sitä koskevaa kansanäänestystä. Liberaalit ovat vaatineet, että Britanniassa otettaisiin käyttöön jonkinasteinen suhteellinen vaalitapa nykyisen yhden ehdokkaan vaalipiirin järjestelmän sijaan.

Clegg oli vaikean paikan edessä kumppanivalinnassaan. Liberaalidemokraateilla on huomattavasti enemmän yhteistä työväenpuolueen kanssa, mutta yhdessäkään ne eivät olisi yltäneet enemmistöön parlamentissa. Liittoutuminen konservatiivien kanssa johtaa vakaampaan hallitukseen, mutta puolue joutuu tekemään useammin vaikeita kompromisseja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.