Mainos

Cameron Merkelin linjoilla: Monikulttuurisuuden nimissä ei voi suvaita kaikkea

Britannian pääministerin David Cameronin mukaan perinteinen monikulttuurisuuden politiikka on epäonnistunut. Kaiken suvaitseminen ei ole oikea tie, vaan yhteiskunnan tärkeinä pitämien arvojen puolesta täytyy tehdä työtä.

- Passiivisesti suvaitsevainen yhteiskunta viestittää kansalaisille: jätämme teidät rauhaan, kunhan ette riko lakia. Tällainen yhteiskunta on puolueeton arvojen suhteen, Cameron sanoin Münchenin turvallisuuskokouksessa tänään.

Näin eri kulttuureita rohkaistaan elämään erillään ja vastenmielisiä näkemyksiä vain tarkkaillaan sivusta.

- Aidosti vapaamielinen yhteiskunta tekee paljon enemmän. Se uskoo tiettyihin arvoihin ja edistää niitä aktiivisesti, Cameron kuvaili.

Brittiläisen veljespuolueen johtajan puhe kuulosti varmaan tutulta sitä kuunnelleesta Saksan liittokanslerista Angela Merkelistä, joka julisti jo viime syksynä oman maansa monikulttuurisuuden olevan mennyttä.

- Tämä (monikulttuurinen) lähestymistapa on epäonnistunut, täysin epäonnistunut, Merkel sanoi puolueensa nuorten kokouksessa.

Merkelin mukaan maahanmuuttajilta on Saksassa vaadittu liian vähän. Liittokansleri kehotti heitä opettelemaan saksaa, jotta he pärjäisivät koulussa ja saisivat mahdollisuuksia työmarkkinoilla.

Kotikutoisia ongelmia

Brittiläiset muslimijärjestöt ja oppositio tyrmäsivät Cameronin puheet.

- Näyttää jälleen siltä, että muslimiyhteisöä -- kohdellaan osana ongelmaa eikä osana ratkaisua, sanoi Britannian muslimineuvoston varapääsihteeri BBC:lle.

Cameronin puheen taustalla ovat osaltaan Britannian toistuvat ongelmat ääri-islamistien kanssa.

Lontoon vuoden 2005 tuhoisien pommi-iskujen tekijät olivat Britanniassa asuvia muslimeja. Maassa on tehty viime vuosina lukuisia pidätyksiä terroriepäilyjen vuoksi.

Myös Tukholman joulukuun itsemurhaiskun jälkeen jäljet johtivat Britanniaan, missä iskun tehnyt mies oli asunut ja saanut radikaaleja vaikutteita.

Erityisesti Lontoon pohjoispuolella sijaitseva Luton on saanut kuuluisuutta sekä ääri-islamilaisten että äärioikeistolaisten pesäpaikkana.

Cameron muistutti, etteivät islam uskontona ja äärisuunnan poliittinen liike ole sama asia. Hän kuitenkin vetäisi pois julkisen tuen sellaisiltakin väkivallattomilta muslimijärjestöiltä, joiden suhde länsimaisiin arvoihin on hämärä.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.