Mainos

Cameron hehkutti Pohjoismaiden saavutuksia

Britannian pääministeri David Cameronin ylisanoista ei tahtonut tulla loppua, kun hän hehkutti Pohjoismaiden hienoutta Lontoossa järjestetyssä yhdeksän maan huippukokouksessa.

Cameron kiisti tulkinnat, että kutsumalla Pohjoismaiden ja Baltian maiden pääministerit huippukokoukseen hän olisi luomassa liberaalimaiden blokkia EU:n sisälle.

Hänen mukaansa Britanniaa, Pohjoismaita ja Baltiaa yhdistävät yhteiset taloudelliset ja sosiaaliset haasteet, joten on luonnollista, että maat ottavat oppia toisistaan ongelmien ratkaisussa.

- Me voimme olla etujoukkoa Euroopassa työpaikkojen ja kasvun luomisessa, Cameron summasi.

Cameron kiitteli erityisesti Pohjoismaiden kykyä yhdistää hyvinvointi, pitkälle viety tasa-arvo, korkea koulutus sekä vireä yrityselämä ja innovaatiotoiminta. Pohjoismaisista yrityksistä Cameron ylisti etenkin ruotsalaista Spotify-musiikkipalvelua sekä Nokian perustamaa "innovaatiomyllyä", jossa käyttämättä jääneiden keksintöjen varaan perustetaan uusia pienyrityksiä.

Cameronin mukaan nyt järjestetty huippukokous saa jatkoa ensi vuonna, jolloin Ruotsissa järjestetään vastaavanlainen tapaaminen. Brittipääministeri kertoi myös, että kokouksen innoittamana hän lähettää kauppaministeri Stephen Greenen ja bisnesdelegaation vierailulle Pohjoismaihin ja Baltiaan.

Stubbilla erilainen tulkinta

Suomea huippukokouksessa edustanut pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) kiisti, että kokouksessa olisi oltu pystyttämässä samanhenkisten maiden ryhmittymää EU:hun.

Kiviniemen mukaan Cameron lunastaa kokouksen järjestämisellä vaalilupauksiaan, sillä hän puhui vaalikampanjansa yhteydessä taajaan siitä, kuinka Britannian tulisi ottaa oppia pohjoismaisesta mallista.

Myös kokouksen talouteen ja sosiaalikysymyksiin keskittynyt asialista osoitti Kiviniemen mielestä, että Cameron ei ole rakentamassa uutta EU-blokkia.

Kiviniemen tulkinta brittipääministerin motiiveista oli perin erilainen kuin ulkoministeri Alexander Stubbilla (kok.), joka arvioi Financial Timesissä, että Cameron hakee kokouksella itselleen liittolaisia EU-kiistoihin. Kiviniemi jätti ulkoministerin analyysin omaan arvoonsa.

- Ehkä kuvaavaa on se, että minä olen täällä ja Stubb ei ole, pääministeri kuittasi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.