Camdessus: Japani tarvitsee kunnon verouudistuksen

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajan Michel Camdessus'n mukaan Japanissa on toteutettava laaja verouudistus, jotta sen talous voi palautua kasvu-uralle. Tämä taas on välttämätöntä, jotta Aasian talouskriisi saataisiin hellittämään.

Camdessus sanoi YK:n Ecosoc-kokouksen avajaisissa New Yorkissa eilisiltana, että Japanin verouudistuksen on sisällettävä merkittäviä verohelpotuksia. Maan taloutta on myös edelleen avattava ulkomaailmalle ja säännöstelyä purettava.

Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto sanoi perjantaina, että hän kannattaa laajoja verouudistuksia. Hashimoto pidättyi kuitenkin suosittamasta pikaisia veronalennuksia talouden elvyttämiseksi. Tämä on tarkkailijoiden mukaan jälleen herättänyt arveluja Japanin talousuudistusten tehokkuudesta.

Japanin taloussuunnitteluministeri Koji Omi sanoi tiedotustilaisuudessa Tokiossa, että hallitus on sitoutunut verouudistukseen. Hänen mukaansa se saattaa sisältää veronalennuksia, mutta yksityiskohdat selviävät vasta ensi sunnuntaina pidettävien parlamenttivaalien jälkeen. Tarkkailijoiden mukaan hallitsevalla liberaalidemokraattisella puolueella saattaa olla vaikeuksia varmistaa itselleen tarvittava enemmistö.

Japanin purettava säännöstelyä jenin aseman säilyttämiseksi

Japanin on purettava rahamarkkinoidensa säännöstelyä ja uudistettava verotusta ollakseen kiinnostava ulkomaisille sijoittajille. Tämä taas on olennaista, jotta jenin asema yhtenä tärkeimmistä kansainvälisistä valuutoista säilyisi. Näin sanoi Japanin hallitsevan liberaalidemokraattisen puolueen taloustutkimusryhmän johtaja Ichizo Ohara Reutersille.

Oharan mukaan tammikuussa käyttöön tuleva uusi eurovaluutta lisää paineita Japanin talousuudistuksiin, kun päättäjät ovat huolissaan jenin tulevasta asemasta maailmanmarkkinoilla. Hänen mukaansa Japanilla ei ole varaa sallia jenin aseman vaarantuvan. Hän esitti mm. lyhyiden rahamarkkinoiden säännöstelyn purkamista ja korkojen nostamista ulkomaisten sijoittajien houkuttelemiseksi. Japanin virallinen diskonttokorko on ollut ennätysalhaisella 0,5 prosentin tasolla syyskuusta 1995 lähtien.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat