Mainos

Byrokratia uhkaa ajaa lääketutkimukset yksityiselle sektorille

Ihmisillä tehtävään lääketutkimukseen liittyvä byrokratian paljous saa lääkäreiltä arvostelua osakseen. Paperityötä lisäävät kuitenkin myös lupahakemusten puutteellisuudet. Niitä on selvitetty Kuopion yliopistossa tehdyssä väitöskirjassa.

Kuopion yliopiston eettinen toimikunta saa pian mapin luettavakseen eräästä suunnitellusta lääketutkimuksesta. Ennen kuin lupa heltiää, toimikunta saattaa hyvinkin vielä haluta lisätietoja. Tuoreen väitöksen mukaan jopa puolessa ihmisillä tehtävien tutkimusten asiakirjoista on puutteita.

- Suurimmat puutteet olivat näihin tutkimushenkilöiden suostumukseen ja informaatioon liittyviä asioita ja tutkimussuunnnitelmaan liittyviä puutteita, mutta myös teknisiä puutteita löytyi, kertoo proviisori Tuija Keinonen Kuopion yliopistosta.

Valvonnan tarve on kirkastunut kaikille osapuolille mm. Turun yliopiston kohua herättäneiden tutkimusväärinkäytösten myötä. Toisaalta lääkärit myös arvostelevat paperityön määrää.

- Tarvitsemme tietyn byrokratian, tietyt säännöt ja tietyt paperit - niiden pitää olla kunnossa, mutta se on tietysti iso työ, kertoo professori Hilkka Soininen.

Lääkkeen kehityskaari lääkemolekyylin keksimisestä apteekin hyllylle saakka voi viedä viitisentoista vuotta. Uusia lääkkeitä kuitenkin tarvitaan. Väitöstutkimukseen haastatellut lääkärit arvostelivat julkisen terveydenhuollon välinpitämätöntä asennetta tutkimusta kohtaan.

- Julkisen sektorin pitäisi huolehtia siitä, että siellä olisi riittävästi apua näiden sopimusten tekemiseen, me tarvitsemme siihen myös juristien apua, Soininen pohtii.

Tutkimuksen aloittamisen hankaluus saattaa jatkossa ajaa yhä suuremman osan lääketutkimuksesta yksityiselle puolelle, vaikka julkisen puolen yksiköissä on eniten tutkimusosaamista.

Tutkimuksen ohjeistuksen ja hallinnoinnin yhtenäistäminen voisi sujuvoittaa lääketutkimuksen. Jos erillinen elin hoitaisi paperityöt, tutkimusta voitaisiin ehkä tehdä enemmän myös terveyskeskuksissa. Se voisi olla mukava porkkana tutkimushakuisille lääkäreille.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.