Mainos

Butler jatkoi neuvottelujaan Bagdadissa

YK:n erityisriisuntalähettiläs Richard Butler ja Irakin varapääministeri Tareq Aziz jatkoivat tänään Bagdadissa toista päivää neuvottelujaan YK:n asetarkastuksista.

Irak on uhannut häätää YK:n asetarkastajat maasta, ellei Irakin vastaisia pakotteita kumota puolen vuoden kuluessa. Butler sanoi neuvottelujen alla, että talouspakotteet voidaan kumota vain, jos Irak suostuu täyteen yhteistyöhön YK:n asetarkastajien kanssa.

Kumpikaan puoli ei ole kommentoinut neuvottelujen edistymistä.

Primakov kritisoi YK:n asetarkastajia

Irakin kriisi varjosti Barentsinmeren neuvoston kokousta Luulajassa tänään. Venäjän ulkoministeri Jevgenij Primakov vaati kokouksessa, että Irakin vastaiset pakotteet tulisi poistaa. Primakov esitti myös YK:n asetarkastusryhmän kokoonpanon muuttamista niin, että amerikkalaiset eivät olisi yliedustettuina. Hänen mukaansa ryhmissä voisi olla myös saksalaisia, ranskalaisia ja venäläisiä tarkastajia.

Primakov painotti, että Irakin tulee mukautua YK:n vaatimuksiin. Väkivaltaa ei hänen mukaansa tulisi kuitenkaan käyttää painostuskeinona. Primakov otti esille myös Baltian tilanteen ja vaati, että Baltiassa syntyneille venäjänkielisille annettaisiin asuinmaansa kansalaisuus.

Primakovin mielestä Baltiassa tulisi luopua myös pakollisista kielikokeista, jotta Venäjän ja Baltian maiden väliset suhteet saataisiin normalisoitua. Baltiassa asuvien venäjänkielisten tulee osoittaa vaativissa kielikokeissa, että he osaavat maan virallista kieltä. Muussa tapauksessa he eivät saa maan kansalaisuutta.
(STT-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.