Mainos

Bussiyhtiöt: Vain muutamia busseja jäätynyt

Pääkaupunkiseudun bussiyhtiöistä HKL ja Suomen Turistiauto vakuuttavat, että pakkasista huolimatta bussiliikenne on sujunut yllättävän hyvin.

Uudenvuoden jälkeinen päivä oli HKL:lle pahin. -10-15 autoa ei torstaina päässyt ajoissa matkaan, kertoo tarkastaja Juha Sivula.

Suomen Turistiauton tuotantopäällikön Juha Nykäsen mukaan heillä on parin viikon aikana jäänyt 11 autoa jäänyt varikolle pakkasten takia. -Se on siis auto per päivä nyt pakkasten aikaan, eikä se todellakaan ole paljon, kun meillä on päivässä lähtöjä pari tuhatta, hän sanoo.

Kustannuksia pakkaset toki bussiyhtiöille aiheuttavat. Autoja tyhjäkäytetään normaalia enemmän, polttoainetta kuluu tavanomaista reippaammin, ja henkilökunta joutuu tekemään pidempää päivää, jopa enemmän yötöitä. -Jos aamun ensimmäisten bussien pitää lähteä neljän, viiden aikaan, niiden käynnistäminen on aloitettava jo puolen yön aikaan, Nykänen sanoo.

Tärkeintä Nykäsen mukaan on, että bussiyhtiön lohkolämmittimet toimivat. Jos niistä yksi rivi pimenee, 50 autoa voi jäädä pihalle. Siksi yön riskitunneiksi on kovilla pakkasilla palkattava lisää väkeä.

Lisäksi kustannuksia syntyy myös vuoron ajamattomuudesta. Tilaaja ei maksa silloin bussiyhtiöille kilometrisuoritetta, pikemminkin perii sakkoa vuoron väliin jättämisestä.

Pakkasten aiheuttamia kokonaiskustannuksia bussiyhtiöissä ei osata arvioida. -Yhtenä aiempana talvena oli viikon ajan 30 asteen pakkaset. Niistä meille aiheutui satojen tuhansien markkojen lisäkustannukset, Nykänen muistelee.

"Pakkanen ei pahin"

HKL:n bussiliikennejohtajan Lilja Kinnusen mukaan tämä päivä oli eilistä selvästi parempi. Tilanne on yleensäkin vaikea silloin, kun autot ovat seisoneet pakkasessa useita päiviä.

Muuten Kinnunen pitää tämän viikon pakkasia tavanomaisina. -Ei pakkanen ole suuri ongelma. Niihin voidaan yleensä varautua; henkilökunta tulee ajoissa varmistamaan, että bussit saadaan liikkeelle. 20 astetta on vielä kohtuullinen, muitta 30 asteessa tekniikka ei enää pysty varmistamaan, että kalusto liikkuu.

Kinnusen mukaan lumimyrskyt ja yllättävät lämpötilan muutokset ovat tavallisia pakkaspäiviä hankalampia. Kummallekaan bussiyhtiölle ei ollut pakkaspäivinä tullut tavanomaista enempää valituksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.