Mainos

Bussisurmat: Epäilty oli poliisin tuttu

20:45

Suru, järkytys ja huoli turvallisuudesta olivat päällimmäisinä Norjassa kolme ihmishenkeä vaatineen kaappausdraaman jälkeisenä päivänä. 

Bussikaappauksesta ja kolmoissurmasta epäilty vuonna 1982 syntynyt mies on Årdalin pakolaisten vastaanottokeskuksessa asunut turvapaikanhakija Etelä-Sudanista. Hänet oli määrä lähettää pois Norjasta tiistaina. Poliisi ei ollut varma, tiesikö mies ajankohdasta. 

Norjalaisen Aftonpostenin mukaan epäilty oli syyllistynyt aiemminkin rikoksiin ja oli näin poliisille tuttu. Toistaiseksi ei tiedetä, mihin rikoksiin epäilty oli aiemmin syyllistynyt.

Tieto herätti joka tapauksessa arvostelua turvapaikanhakijoiden psyykkisen hoidon puutteellisuudesta.

- Norjaan saavuttaessa tarjotaan lääketieteellinen terveystarkastus, mutta psyykkistä terveyttä selvitetään vain vähän, Norjan turvapaikanhakijoiden järjestön NOAS:n Jon Ole Martinsen totesi.  

Hän korosti samalla, että kyseisen tapauksen taustoista tiedetään vain vähän.  

Miehen keväällä jättämää turvapaikanhakemusta ei Norjassa käsitelty. Norjan maahanmuuttoviranomaisten mukaan miehen hakemus tulisi niin sanotun Dublinin sopimuksen mukaan käsitellä "ensimmäisessä turvallisessa maassa, jonne pakolainen on saapunut", eli tässä tapauksessa Espanjassa. 

 Poliisin hitaus puhuttaa 

Länsi-Norjassa lähellä Årdalia sattuneessa kaappausdraamassa kuoli kaksi noin 50-vuotiasta miestä ja 19-vuotias nainen. Toinen miehistä oli Ruotsin kansalainen. 

Pääministeri Erna Solbergin mukaan sekä vastaanottokeskusten miehitystä sekä poliisin valmiuksia haja-asutusalueilla tullaan vahvistamaan. 

-Meidän on pakko käydä asia läpi kaikin puolin selvittääksemme kuinka voimme lisätä turvallisuutta Norjassa, Solberg totesi. 

Solberg arvioi, että poliisin hitaus tulee nousemaan keskustelunaiheeksi, mutta muistutti samalla Norjan olevan pitkä maa. 

Lähin poliisipartio oli hälytyshetkellä lähes sadan kilometrin päässä, ja ensimmäisten poliisien saapuminen tapahtumapaikalle kesti yli tunnin. 

Pelastuslaitoksen henkilökunta ehti tapahtumapaikalle ennen poliiseja ja otti miehen kiinni. Silminnäkijöiden mukaan kaappaaja tuli ulos bussista ilman veistään, jolloin yksi sairaankuljettaja kävi häneen käsiksi. Palomiehet auttoivat miehen taltuttamisessa ruiskuttamalla tätä kohti jauhesammuttimella.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.