Mainos

Bussiliikennettä uhkaa lakko koulujen talvilomakautena

Kuorma- ja linja-autoliikennettä uhkaavat laajat lakot kahden viikon kuluttua. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT vauhdittaa lakoilla neuvotteluja uusista työehtosopimuksistaan. Ellei sopuun päästä, työtaistelut alkavat sunnuntaina 21. helmikuuta kello 18.

Seuraava viikko aloittaa koulujen talvilomakauden. Ensimmäisinä lomailevat Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan koulut.

Lakon piirissä olisivat kuorma-auto- ja linja-autoalat, linja-autoasemat, huoltokorjaamot, terminaalitoiminta sekä säiliöauto- ja öljytuoteala.

Lakon piiriin kuuluisi myös kolme työnantajaliittoon kuulumatonta terminaalialan yritystä. Ne ovat Suomen Transwall Oy:n Helsingin, Turun ja Tampereen toimipisteet, Barona Group Oy Helsingissä sekä ATL Palvelut Oy Turussa.

Lakko pysäyttäisi myös tankkaukset

AKT:n uusi lakonuhka merkitsisi toteutuessaan myös lentokoneiden tankkauksen pysähtymistä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

AKT:n puheenjohtajan Timo Rädyn mukaan liitto on valmis lakonuhan sovitteluun vaikka välittömästi. Hän ei halua yksilöidä työntekijöiden ja työnantajapuolen kiistakohtia, mutta muistuttaa, että neuvotteluja on käyty yli kolme kuukautta.

Työnantaja: Häikäilemätöntä

Työnantaja: Häikäilemätöntä

Autoliikenteen Työnantajaliiton toimitusjohtaja Hannu Parvela pitää AKT:n toimintaa häikäilemättömänä ja täysin vastuuttomana.

Parvelan mukaan AKT:n sopimusvaatimukset nostaisivat työnantajien kustannuksia lähes 12 prosenttia kahden vuoden aikana. Palkkavaatimus kahdelle vuodelle on lähes 6 prosenttia ja ns. tekstivaatimusten kustannusvaikutus noin 6 prosenttia. Autoliikenteen lakonuhan piirissä on yli 10 000 työntekijää

AKT:n toinen riita puolestaan uhkaa pysäyttää satamat, nekin kahden viikon kuluttua. Satamien ahtaajien lakonuhan sovittelu jatkuu ensi keskiviikkona. Satamien lakko pysäyttäisi Suomen viennistä noin 90 prosenttia ja kuorma-autoliikenteen lakko ja sen kautta Helsinki-Vantaan lentokentän tankkausten pysähtyminen liki tulkoon lopunkin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.