Mainos

Bussilakko laajenee ja jatkuu

Pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen levinneen työtaistelun asetelmat ovat yhä tiukasti jumissa. Työtuomioistuin langetti tänään toistamiseen sakkoja lakosta.

Pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen levinnyt bussilakko uhkaa venyä. AKT:n puheenjohtaja Timo Rädyn mukaan lakko jatkuu toistaiseksi nykyisellään, mutta tilannetta arvioidaan uudelleen viimeistään ensi viikon alkupuolella.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius on ollut päivän aikana puhelimitse yhteyksissä kiistan osapuoliin, mutta mistään jatkosta ei ole sovittu. Koska kyse on voimassa olevaa työehtosopimusta koskevasta riita-asiasta, ei sovittelijalla ole virallisesti toimivaltaa asiassa ja hän voi antaa lähinnä apuaan ja tukeaan sovun löytymiseksi.

Tänä aamuna Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n työtaistelu levisi Jyväskylään, Kuopioon, Lahteen, Ouluun ja Poriin. AKT haluaa estää työnantajapuolen yritykset romuttaa takuupalkkajärjestelmä, joka turvaa pysyvät ja kokoaikaiset työsuhteet.

Neljäs lakkopäivä toi yhä useamman bussin liikenteeseen Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä. Connex ja Concordia -yhtiöillä oli liikenteessä yhteensä parisataa linja-autoa, joista Concordialla liikennöi noin 120 ja Connexilla 60 linjaa. Yli tuhat bussia jäi silti varikolle.

Concordian liikennejohtajan Pertti Tuomolan mukaan useita kymmeniä linjoja saataneen liikenteeseen myös viikonloppuna, vaikka liikenne tuolloin väheneekin selvästi.

Lakko vaikeuttaa liikennettä edelleen

Lahden paikallisliikenne pysähtyi yli 90-prosenttisesti tänään. Viikonvaihteessa Lahden Liikenteen paikallisbussit pysähtyvät kokonaan, mutta maanantaina busseja on luvassa hieman enemmän kuin tänään.

Jyväskylässä lakko koski tänään kaupungin ja lähiseutujen numeroituja busseja. Lakko laajenee Keski-Suomessa maanantaiaamuna neljältä, jolloin Jyväskylän Liikenteen kaikki 240 kuljettajaa jättävät työnsä. Silloin loppuvat myös kaukoreittien ja tilausliikenteen ajot. Myös Jämsän paikallisliikenne jää hoitamatta.

Porissa linja-autonkuljettajat eivät aio palata töihin ennen pääkaupunkiseudulta alkaneen kiistan laukeamista. Porin paikallisliikenteestä vastaavan Porin Linjat Oy:n autoista ei yksikään ole ajossa. Kuopiossa yli sata bussinkuljettajaa jäi aamulla tukilakkoon. Työntekijät päättivät päivällä, ettei työnseisausta uloteta yhtiön kaukovuoroihin.

-Vaikuttaa siltä, että lakko jatkuu viikonvaihteen yli, sanoi pääluottamusmies Kari Kaikkonen illansuussa.

Oulussa lakko pysäytti linja-autoliikenteen lähes tyystin. Kaupungissa paikallisliikennettä hoitavan Koskilinjat-yhtiön liikennepäällikkö Pekka Aalto kertoi, että liikenteessä oli vain seitsemän bussia. Jos lakko jatkuu, paikallisbussiliikenne seisahtuu Oulussa lauantaina ja sunnuntaina kokonaan. Seitsemää vuoroa pystytään Aallon mukaan pyörittämään vain arkipäivisin.

Työtuomioistuimelta toistamiseen sakkoja

Työtuomioistuin on langettanut toistamiseen sakkoja meneillään olevasta bussilakosta. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT tuomittiin 20 000 euron hyvityssakkoihin ja toinen pääkaupunkiseudulla lakossa olevista ammattiosastoista 9000 euron sakkoihin. Toista ammattiosastoa ei onnistuttu haastamaan työtuomioistuimeen.

Pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen levinneen työtaistelun asetelmat ovat yhä tiukasti jumissa. AKT perää työnantajaa neuvotteluihin, ja työnantajapuoli katsoo, ettei minkäänlaisia neuvotteluja voida käydä kesken laittoman lakon.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 12.11.2004)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja