Mainos

Bussikuskit tappelivat kesken matkaa ilmaislipun takia

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi kaksi linja-auton kuljettajaa toisiinsa kohdistuneista pahoinpitelyistä sakkoihin. Syynä oli ilmaislipusta alkanut riita. Oikeudessa kumpikin oli kiistänyt syytteet vedoten itsepuolustukseen.

Tapahtumat sattuivat vuosi sitten kesäkuussa Vantaalla.

Vapaalla ollut 54-vuotias kuljettaja nousi 48-vuotiaan ajaman bussin kyytiin. Linja-auton kuljettajilla on työsuhde-etuudeksi luettava vapaa matkustusoikeus, mutta 54-vuotiaan matkakortti ei toiminut. 54-vuotias hermostui, muttei käyttäytynyt aggressiivisesti.

Bussi seisoi pysäkillä, kun kuljettajat selvittivät asiaa. Lopulta 54-vuotias maksoi matkan rahalla ja siirtyi istumaan. Hän soitti ajomestarille selvittääkseen tilannetta.

48-vuotiaan mukaan kyytiin tullut puhui puhelimeensa viitisentoista minuuttia niin kovaa, että muut matkustajat häiriintyivät. 48-vuotias kertoi myös takana olevasta kymmenen tunnin työvuorosta ja väsymyksestä.

Tilanne kärjistyy

54-vuotias kertoi oikeudessa saaneensa ajomestarilta kehotuksen vielä selvittää matkakortin toimimattomuutta kuljettajan kanssa. Auto oli liikkeessä Kehä III:lla, kun matkustaja tuli kuljettajan viereen käytävälle.

Kuljettajat keskustelivat hetken, mutta lopulta 48-vuotias pysäytti bussin, avasi ovet ja työnsi 54-vuotiaan ulos. Näkemyksensä mukaan hänellä oli oikeus siihen.

54-vuotias pyrki takaisin autoon, jolloin kuljettaja työnsi tai potki jalallaan miestä keskivartaloon. Tilanne eteni painiksi, jossa 54-vuotias löi kuljettajaa useita kertoja päähän ja potki jalkoihin. Kuljettaja sai mm. mustelmia kasvoihin ja hänen silmäkulmansa aukesi.

Oikeus totesi, ettei 54-vuotias ollut ennen poistamistaan väkivaltainen tai uhkaava. Asia olisi voitu selvittää suusanallisesti.

Kuljettajalla oli oikeus poistaa matkustaja, mutta sisään pyrkivän matkustajan potkimista ei voitu pitää täysin puolustettavana. Oikeus katsoi kuljettajan syyllistyneen hätävarjelun liioitteluna tehtyyn pahoinpitelyyn. Toisella osapuolella ei tällaisia lieventäviä seikkoja ollut ja hän olisi voinut odottaa seuraavaa bussia.

Korvauksia puolin ja toisin

48-vuotias tuomittiin 15 päiväsakkoon, josta hänen tuloillaan maksettavaa kertyi 300 euroa. 54-vuotiaan tuomio oli 40 päiväsakkoa eli tässä tapauksessa 240 euroa.

Kummankin kärsimyskorvausvaatimukset hylättiin, mutta 54-vuotias joutuu maksamaan kivusta ja särystä 400 euroa, aurinkolaseista 100 euroa, sairauskuluista 20 euroa ja ansionmenetyksestä 120 euroa.

48-vuotias kuljettaja puolestaan sai maksettavakseen kivusta ja särystä 200 euroa, rikkoutuneesta puhelimesta 100 euroa ja lääkekuluista 30 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.