Mainos

Bussikuskille euron tuntipalkka - yrittäjälle ehdollista vankeutta

Toijalan käräjäoikeus tuomitsi tänään bussiyrittäjän neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen, kolmen vuoden liiketoimintakieltoon ja mittaviin korvauksiin kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Matkaliikenne Koivisto -niminen yhtiö maksoi Tampere - Pietari - Tampere-linjan venäläisille bussinkuljettajille vain 1,03 euroa työtunnilta.

Tapaus tuli ilmi, kun Tampereen työvoimatoimiston työlupayksikkö pyysi Hämeen työsuojelupiiriä virka-apuna selvittämään bussikuskien työlupahakemuksessa olleita palkkaepäselvyyksiä.

Työsuojelupiirin tarkastaja selvitti asiaa ja totesi, että kuljettajille maksettiin kultakin edestakaiselta matkalta palkkaa 27 euroa ja päivärahaa 40 euroa. Linja-autoliikenteen työehtosopimuksen mukaan tuntipalkan olisi vuoden 2007 alussa tullut olla 10,27 euroa.

Hämeen työsuojelupiiri ilmoitti epäilemänsä kiskonnantapaisen työsyrjinnän poliisitutkintaan. Työnantaja oli maksamalla huomattavan paljon liian alhaista palkkaa saanut laskelman mukaan laitonta taloudellista hyötyä runsaat 122 000 euroa. Laskelmassa oli peruspalkan lisäksi otettu huomioon vuosilomapalkka, lomakorvaus ja pekkasvapaiden korvaukset.

Käräjäoikeus katsoi, että syytettynä ollut yrityksen hallituksen ainoa jäsen oli syyllistynyt kiskonnantapaiseen työsyrjintään ja työaikasuojelurikokseen.

Käräjäoikeuden mukaan arvioitaessa, onko asianomistajat asetettu huomattavan epäedulliseen asemaan, voidaan vertailukohtana ottaa huomioon Suomessa linja-autoalalla voimassa olevan työehtosopimuksen määräykset alalla maksettavista minimipalkoista ja päivärahoista samanlaisessa työssä oleville kuljettajille. Asianomistajien suostumus alempiin palkkoihin ei poista työnantajan velvollisuutta noudattaa suomalaisia säännöksiä ja määräyksiä.

Oikeudenkäyntikuluja sekä palkka- ynnä muita saatavia kahdelle kuljettajalle syytetty velvoitettiin maksamaan yhteensä 91 850 euroa. Lisäksi syytetty ja yhtiö velvoitettiin menettämään valtiolle kolmannen kuljettajan palkkasaatavia vastaava määrä eli 40 128 euroa. Tämä siksi, että kuljettaja ei vaatinut palkkasaataviaan oikeudessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.