Bussifirman johtajalle tuomio työsyrjinnästä

Virolaisille bussinkuljettajille liian pientä palkkaa maksaneen yrityksen toimitusjohtaja on tuomittu sakkoihin työsyrjinnästä.

Turun käräjäoikeus määräsi Oy Andersson Ab:n toimitusjohtajan maksamaan lisäksi kolmelle kuljettajalle kullekin 1500 euron korvaukset.

Oikeudenkäyntikulut mukaan lukien maksettavaa kertyi kaikkiaan 9100 euroa. Rikoksen tuottamasta taloudellisesta hyödystä toimitusjohtaja ja yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle 5000 euroa.

Virolaisille oli maksettu syyskuun 2004 ja kesäkuun 2005 välisenä aikana työehtosopimusta alempaa palkkaa. Lisäksi heidän ilta-, yö- ja viikonloppulisänsä oli laskettu erilaisilla perusteilla kuin muiden työntekijöiden.

Toimitusjohtaja esitti pienemmän palkan perusteeksi sen, että virolaiset olivat harjoittelijoita. Linja-autohenkilökunnan työehtosopimuksessa ei kuitenkaan mainita harjoittelijan käsitettä.

Oikeus ei hyväksynyt perusteeksi myöskään sitä, että toimitusjohtaja oli avustanut virolaisten asettumista Suomeen, mikä oli aiheuttanut hänelle kustannuksia. Oikeuden mukaan työnantajat voivat auttaa työntekijöitä työhön liittymättömien käytännön asioiden järjestelyssä, mutta se ei oikeuta kuittaamaan kuluja maksamalla työehtosopimusta pienempää palkkaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat