Mainos

Bushin virkaanastujaisjuhlat alkavat

Yhdysvaltain uuden presidentin George W. Bushin virkaanastumista juhlitaan Washingtonissa näyttävästi neljän päivän ajan. Juhlallisuudet aloitettiin Suomen aikaa eilen noin kello 22 laajalla ulkoilmatapahtumalla Lincolnin muistomerkillä, kaupungin ydinkeskustassa. Turvatoimet ovat huippuluokkaa myös odotettavissa olevien laajojen mielenilmausten vuoksi.

George W. Bush

Iltapäivän ilmaiskonsertti on täynnä tähtiesiintyjiä. Paikalla ovat mm. näyttelijä Sylvester Stallone, nuori laulajalahjakkuus Charlotte Church ja nyrkkeilijälegenda Muhammed Ali. Nuoria villitsemään on kutsuttu latinopoppari Ricky Martin. Tilaisuus päättyy huikeaan ilotulitukseen.

Hallituksen 300 000 työntekijää joutuivat ottamaan vapaapäivän, sillä juhlan tiedettiin aiheuttavan pahoja ruuhkia, lisäksi lukuisia teitä ja siltoja oli suljettu kunniavieraiden limusiineja varten.

Bush ja hänen tuleva varapresidenttinsä Dick Cheney ovat läsnä juhlassa, jonka jälkeen he näyttäytyvät useilla juhlaillallisilla. Kynttiläillallisesta on päässyt osalliseksi maksamalla 15 000 markan arvoisen illalliskortin.

Gaaloja ja tanssiaisia

Huominen on täynnä erilaisia vastaanottoja, illallisia ja tanssiaisia, kun lukuisat osavaltiot pitävät omia juhliaan eri puolilla Washingtonia.

Nuoret juhlivat MCI-Centerissä järjestettävässä pop-konsertissa, vetonaulana tyttöbandi Destinys Child. Varsinainen h-hetki on lauantaina, kun George W. Bush vannoo virkavalansa 18.30 Suomen aikaa. Säiden haltijat näyttävät kääntäneen selkänsä Bushille, sillä torstain tapahtumaa vietettiin rännän vihmoessa väkijoukkoa, ja virkaanastujaispäiväksi on ennustettu räntää, jäätä ja vettä.

Valan vannomisen jälkeen vuorossa on virkaanastujaisparaati, joka kestää parisen tuntia. Paraatiin osallistuu yli 10 000 ihmistä 45 osavaltiosta, mukana on mm. kouluorkestereita ja sotilassoittokuntia ympäri maata.

Lauantai-iltana pidetään kymmenet suuret tanssiaiset sekä lukusia gaalatilaisuuksia. Tanssiaisliput maksavat noin 800 markkaa kappale. Uusi presidentti päättää juhlallisuudet osallistumalla sunnuntaina aamulla jumalanpalvelukseen Washingtonin katedraalissa.

Kalliit juhlat

Bush nuoremman virkaanastujaiset ovat kaikkein aikojen kalleimmat, rahaa menee yli 270 miljoonaa markkaa. Bushin virkaanastujaiskomitea on kerännyt kaikkiaan 220 miljoonaa markkaa avokätisiltä poliittisilta tukijoilta ja yrityksiltä.

Innokkaimmin rahaa Bushille ovat työntäneet erilaiset investointiyritykset sekä öljy- ja kaasuteollisuus, myös lääkefirmat ovat antaneet juhlakassaan yli 6 miljoonaa markkaa. Rahaa kertyy myös tanssiaislipuista ja muistoesineiden myynnistä.

Veronmaksajat joutuvat kuitenkin osallistumaan juhlakustannuksiin, yksin turvatoimet maksavat yli 30 miljoonaa markkaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.