Mainos

Bushin puheessa luopumisen maku

Sekä MTV:n kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalon että Helsingin Yliopiston dosentti Jyrki Iivosen mukaan Yhdysvaltain presidentin viimeinen liittovaltion tilaa käsittelevä puhe kuvaa tyypillistä lame duck - rampa ankka -vaihetta.

MTV:n kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalon mukaan Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin viimeisessä liittovaltion tilaa käsittelevässä puheessa oli vanhan toiston ja ikävä tappion maku.

- Bush on tähän asti vähätellyt maan taloustilannetta, joten hänen oli pakko nostaa se esille nyt. Ulkopolitiikan kannalta puhe oli vanhan toistoa, vanhojen uhkien toistoa. Ainoa uusi asia oli, että hän antoi ymmärtää, että Yhdysvallat valvoo edelleen etujaan Persianlahdella. Puhe ei sisältänyt mitään muuta erityisen tarttuvaa.

- Puhetta on luonnehdittu selkeänä listana toiveita, joita Bush toivoo hänen loppukautena toteutettavan. Bush on selkeästi epäonnistunut monissa keskeisissä sisäpoliittisissa pyrkimyksissään, kuten sosiaaliturvauudistuksessa ja maahanmuuttolakien muuttamisessa. Tässä koko puheessa oli ikään kuin ikävä tappion maku, Sinisalo summaa MTV:n Huomenta Suomelle.

Dosentti Jyrki Iivonen Helsingin Yliopistosta kertoo Huomenta Suomessa, että Bushin kannalta on alkanut tyypillinen lame duck - rampa ankka -vaihe.

- Tämä vaihe on juuri tällainen istuvan presidentin toisen kauden viimeistä vuotta kuvaava termi, jolloin on hyvin vähän mahdollista enää tehdä mitään uutta ja jolloin uudet ihmiset jo kilpailevat seuraavasta presidenttikaudesta.

Irakin sota tulee hyvin pitkälle leimaamaan Bushin presidenttiyttä, toteaa Iivonen.

- Vaikka sota alkoi yksimielisyyden hengessä, se menetti hyvin pian kannatuksensa, ja alamäki on ollut hyvin jyrkkä. On erittäin harvinaista, että istuvan presidentin kannatus laskee 30 prosenttiin.

Bush on jäänyt yksin, koska republikaanitkin ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Iivosen mukaan demokraateilla on tällä hetkellä etulyöntiasema presidentinvaaleissa.

Lue myös: (29.01.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.