"Bushin politiikassa kylmän sodan piirteitä"

Yhdysvaltain hallinnon ajattelussa on havaittavissa kylmän sodan aikaisia menetelmiä, sanoo Renvall-instituutin professori Markku Henriksson.

- Jos vähän vulgaaristi sanoo, niin terrorismin vastainen sota on ikään kuin kylmä sota. Nyt toisella puolella ei ole Neuvostoliitto ja kommunismi vaan terrorismi ja al-Qaida, Henriksson pohtii.

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi viime viikolla kehitysapubudjetin. Siinä myönnetään 1,3 miljardia dollaria (1,7 miljardia euroa) uusien televisio- ja radioasemien perustamiseen Lähi-itään. Niiden on tarkoitus muuttaa Yhdysvaltain vastaisia mielipiteitä alueella.

Yhdysvaltain tutkimukseen erikoistunut Henriksson sanoo, että radiot ja televisiot ovat tärkeitä Yhdysvalloille, kun se yrittää voittaa terrorismille alttiiden alueiden kansalaisia puolelleen. Kanavat lähettävät uutisia ja viihdettä Lähi-idässäkin vuorokauden ympäri.

Bushia arvosteltu Clinton-vastaiseksi

Yhdysvaltain kongressi on suunnannut maan kehitysapua uudelleen. Se ei edelleenkään suostu tukemaan YK:n väestörahastoa. Tämä johtuu Henrikssonin mukaan uskonnollisen oikeiston vaikutusvallasta presidenttiin. Bush pitää järjestöä abortin kannattajana, eikä siksi suostu tukemaan sitä.

Vielä Clintonin aikakaudella Yhdysvallat tuki väestörahastoa kymmenillä miljoonilla dollareilla vuosittain. Henriksson näkeekin kehitysavun uudelleen suuntaamisessa yhden esimerkin Yhdysvaltain politiikan muutoksesta.

-Tässä on sellainen politiikan tuulenmuutos Bushin ja Clintonin hallinnon välillä, Henriksson sanoo. Hänen mukaansa varsinkin Bushin hallinnon alkuaikoina Clintonin politiikka hylättiin välittämättä siitä, oliko se hyvää vai huonoa. Hän muistuttaa, että Yhdysvaltain politiikassa ei ole siltikään tapahtunut täyskäännöstä. Hallinnot vain näkevät maan edut erilaisina.

-Kaikki maat ajavat maailmalla omia etujaan. Bushin hallinto lähtee kuitenkin hyvin samoista arvoista, ajatuksista ja kauppapoliittisista intresseistä kuin Clintoninkin, Henriksson huomauttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat