Mainos

Bushin päätös Meksikon rajan valvonnasta herätti kritiikkiä

Yhdysvallat aikoo tehostaa rajavalvontaa kansalliskaartin joukkojen avulla hillitäkseen laitonta siirtolaisuutta. Meksiko on ilmaissut huolestumisensa hankkeesta.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin päätös kansalliskaartin joukkojen lähettämisestä Meksikon rajalle herätti heti tuoreeltaan kritiikkiä sekä Yhdysvalloissa että Meksikossa. Bush ilmoitti eilen, että rajan valvontaa ja laitonta maahanmuuttoa tehostetaan lähettämällä rajalle noin 6000 kansalliskaartin sotilasta.

- Meillä ei ole vielä täyttä kontrollia rajalla, mutta aion muuttaa asian. Meksiko on naapurimme sekä ystävämme, Bush sanoi.

Valkoisesta talosta televisioidussa puheessa Bush kielsi olevansa militarisoimassa maiden välistä rajaa.

Meksiko ilmaisi heti huolensa Bushin hankkeesta ja raja-alueen militarisoinnista. Etenkin meksikolainen vasemmistopuolue PRD arvosteli jyrkästi Bushin lausuntoa.

- On aina erittäin vakavaa, jos naapurimaan hallitus päättää rauhan aikana mobilisoida asevoimiaan, huomautti PRD lausunnossaan.

Yhdysvalloissa etenkin opposition demokraatit arvostelivat päätöstä. Muun muassa senaattori John Kerry oli huolissaan siitä, miten jo Irakissa ja Afganistanissa yli kuormitetut joukot jaksavat uuden operaation.

Kalifornian republikaanikuvernööri Arnold Schwarzenegger puolestaan sanoi, että rajavartio-ongelmaan pitäisi löytää pysyvämpi ratkaisu.

Bushin päätöksen taustalla on halu lepyttää konservatiiveja, jotka ovat vaatineet tiukempia toimia laittoman maahanmuuton estämiseksi. Näiden harmiksi Bush sanoi kuitenkin pitävänsä kiinni tilapäisestä vierastyöläisohjelmasta, joka antaisi maahanmuuttajille mahdollisuuden työskennellä Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa arvioidaan olevan ainakin 12 miljoonaa laittomasti työskentelevää maahanmuuttajaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.