Mainos

Bushin kulttuurineuvonantaja erosi

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kulttuurineuvonantaja Martin Sullivan on eronnut tehtävästään protestiksi sille, ettei Yhdysvallat estänyt Irakin kansallismuseon ryöstämistä.

Torstaina tuli julkisuuteen maanantaille päivätty kirje, jossa Sullivan ilmoittaa Bushille erostaan. Sullivan johti presidentille kulttuuriasioissa neuvoja antavaa komiteaa vuodesta 1995. Sullivanin mukaan Bagdadissa olevan kansallismuseon kulttuuriaarteiden menettäminen on suuri tragedia.
kansallismuseon ryöstäjät ammattilaisia

Suuri osa ryöstelystä Irakin kansallismuseossa Bagdadissa oli järjestäytyneiden rikollisjoukkioiden työtä, arvioivat kansainväliset asiantuntijat torstaina. -Asialla olivat luultavasti samat joukkiot, jotka ovat viimeisten 12 vuoden kuluessa olleet vastuussa irakilaisten muinaisaarrealueiden tuhoamisesta ja niiltä saatujen esineiden salakuljettamisesta kansainvälisille markkinoille, sanoi amerikkalainen professori McGuire Gibson.
Gibson osallistui Pariisissa asiantuntijatapaamiseen, jonka oli kutsunut koolle YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco. Tapaamisessa arvioitiin Irakin museoille ja muinaismuistopaikoille sodan aikana sattuneita vaurioita.

Ryöstäjät veivät viime perjantaina Bagdadissa olevasta Irakin kansallisesta arkeologian museosta mm. noin 8000 nuolenpääkirjoitustaulun kokoelman, kertoi Gibson.

Gibson on aiemmin kertonut, että arkeologit tapasivat Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajia useaan otteeseen ennen sotaa. -Varoitimme heitä ryöstelystä alusta pitäen, Gibson sanoi. -Meille vakuutettiin, että asia hoidettaisiin.

Maailman kulttuurin kehtoihin kuuluneet Assyria ja Babylonia sijaitsivat nykyisen Irakin alueella. -Tässä ei ole tuhottu vain meidän kulttuuriperintöämme, vaan myös tulevien sukupolvien kulttuuriperintöä, ja me olemme antaneet sen tapahtua, sanoi Pariisin tapaamiseen osallistunut amerikkalainen arkeologi Patty Gerstenblith.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.