Bushin Irak-linjauksille ristiriitainen vastaanotto

Yhdysvalloissa demokraatit ovat tyrmänneet presidentti Bushin aikeet lähettää lisäjoukkoja Irakiin. Myös esimerkiksi Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt on kritisoinut sotilaiden määrän lisäämista. Sen sijaan Yhdysvaltain perinteisiltä liittolaisilta Bushin linjaukset saavat siunauksen.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin Irak-linjaukset ovat kirvoittaneet maailmalla hyvin moninaisia kommentteja. Osa maista vaatii Yhdysvaltoja etsimään myös poliittisia ratkaisuja Irakin tilanteeseen, kun taas perinteiset liittolaiset ovat antaneet tukensa amerikkalaisjoukkojen vahvistamiselle.

Yhdysvalloissa Bushin Irak-puhe ei ole kerännyt paljoakaan kehuja. Vallassa olevat demokraatit ovat tyrmänneet suoralta kädeltä Bushin ilmoituksen Irakiin lähetettävästä yli 20 000 uudesta sotilaasta. Demokraattien mukaan kyseessä ei ole edes mikään uusi strategia, vaan vanhan epätoivoisen taktiikan jatkaminen.

Demokraatit aikovatkin vaatia asiasta äänestystä kongressissa. He eivät aio varsinaisesti estää Bushia, mutta haluavat näyttää julkisesti, ketkä ovat Irak-suunnitelman takana ja ketkä vastustavat sitä.

Bildt: Poliittinen kehitys keskiöön

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt

Muualtakaan maailmasta ei kuulunut varsinaisia riemunkiljahduksia, vaan Bushin suunnitelmaa on pidetty lähinnä viimeisenä epätoivoisena oljenkortena. Samaan aikaan väkivaltaisuudet Irakissa ovat vain yltyneet.

Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy pitää Irakin vakauden edellytyksenä, että kaikki Irakin yhteiskunnan jäsenet voivat osallistua maan vakauden ja itsenäisyyden palauttamiseen. EU:n puheenjohtajamaa Saksa on ilmaissut huolensa väkivallan lisääntymisestä Irakissa ja vahvistanut tukevansa "turvallista, vakaata ja yhtenäistä Irakia".

Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin mielestä Yhdysvaltain tulisi keskittyä entistä enemmän Irakin poliittiseen kehitykseen pelkän sotilasvoiman kasvattamisen sijaan.

- On tietysti selvää, että turvallisuustilanne halutaan hallintaan, mutta on tärkeää, että Irakissa otetaan huomioon myös perustavanlaatuiset poliittiset kysymyksenasettelut, Bildt sanoo.

Bildtin mukaan Yhdysvaltain olisi syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi Irakin öljytulojen jakoon ja eri väestöryhmien saamiseen mukaan poliittiseen järjestelmään.

Britannia vähentämässä omia joukkojaan

Tony Blair tapasi brittijoukkoja Irakissa.

Britannian ulkoministeri Margaret Beckett pitää tervetulleena Bushin suunnitelmaa amerikkalaisjoukkojen lisäämiseksi Irakissa. Brittijoukkojen lisäämiselle sen sijaan ei Beckettin mukaan ole tarvetta, sillä tilanne brittijoukkojen miehittämässä Etelä-Irakissa on rauhallisempi.

Brittihallitus on toivoo voivansa kotiuttaa "tuhansia" sotilaita Irakista tämän vuoden kuluessa. Maalla on hieman yli 7000 sotilasta Irakissa.

- Me siirrämme kasvavassa määrin vastuuta Irakin joukoille ja Irakin poliisille, Beckett sanoo.

Australia ja Japani tyytyväisiä

Lue lisää:

Yhdysvaltain läheiset liittolaiset Australia ja Japani kiittelevät tuoreeltaan presidentti Bushin päätöstä lisätä amerikkalaissotilaiden määrää Irakissa.

Myös Australian pääministeri John Howard sanoo maansa tukevan Bushin uutta Irak-strategiaa.

- Amerikkalaisten tai läntisten voimien tappio Irakissa antaisi terrorismille ennennäkemättömän sysäyksen eteenpäin, Howard sanoo.

(MTV3-STT-TT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat