Mainos

Bushin hallintoa epäillään Irak-raporttien vääristelystä

Presidentti George W. Bushin hallintoa epäillään Irakin joukkotuhoaseita koskevien tiedusteluraporttien vääristelystä.

Osa Yhdysvaltain kongressin jäsenistä arvioi eilen, että raportteja muunneltiin joko tarkoitushakuisesti tai tiedustelupalvelun tekemien virheiden vuoksi. Arvostelijoiden mukaan tiedustelupalvelu liioitteli Irakin joukkotuhoaseiden luomaa uhkaa sodan oikeuttamiseksi.

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri John Bolton puolestaan vakuutti edustajainhuoneen kansainvälisten suhteiden komitealle, ettei "ole pyytänyt tiedustelupalvelua muuttamaan mitään yksityiskohtaa eikä tiedä ketään, joka olisi syyllistynyt tähän".

Bushin hallinto puolusti Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin muun muassa kemiallisten ja biologisten aseiden uhkalla. Aseita ei kuitenkaan ole löytynyt.

Britanniassa hallitusta syytetään siitä, että se olisi lisännyt Irak-raporttiin kohdan, jossa väitetään Irakin kykenevän käyttämään biologisia tai kemiallisia aseita 45 minuutin varoitusajalla. Maassa on jo aloitettu viralliset tutkimukset Irakin aseraporteista.

(MTV3-STT)

Tohtori Pekka Visurin mukaan Irakissa on tutkittu noin sata tärkeintä kohdetta, mutta toistaiseksi ei ole löydetty yhtäkään joukkotuhoasetta. Vaikka tutkittavia kohteita on jäljellä vielä paljon, voidaan Visurin mukaan tehdä johtopäätös, että ainakaan mitään toimintavalmiita asejärjestelmiä ei Irakista löydy.
(Huomenta Suomi 06.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.