Bushin hallinto painii skandaalien kanssa

Suurimmat ongelmat Valkoiselle talolle on aiheuttanut Irakissa käytävä sota. Esimerkiksi entinen CIA:n johtaja sanoo tuoreessa paljastuskirjassaan, että CIA varoitti presidentti Bushia Irakin sodan jälkiseurauksista.

Presidentti George W. Bushin Valkoinen talo on melkoisessa skandaalien pyörteessä. Hallinnon toimista on vireillä lukuisia erilaisia selvityksiä.

Suurimpana syynä tutkintavyöryyn on se, että demokraatit saivat vihdoin enemmistön kongressiin ja pystyivät näin käynnistämään erilaisia selvityksiä hallinnon epäillyistä väärinkäytöksistä. Mutta kyllä skandaaleja on mahtunut jo ajalle ennen vallanvaihtoa.

Suurimmat ongelmat Valkoiselle talolle on aiheuttanut Irakin sota. Varapresidentti Dick Cheneyn aikoinaan johtaman Halliburton-yhtiön uskotaan saaneen jättiurakoita Irakiin hyvien suhteiden ansiosta. Halliburtonin saamat urakat ja niiden hinnoittelu ovatkin tutkinnan kohteina.

"CIA varoitti Bushia sodasta"

CIA

Cheneyn lähin avustaja Lewis Libby puolestaan joutui eroamaan niin sanotun CIA-vuotoskandaalin jälkipyörteissä. Hänet todettiin syylliseksi maaliskuussa oikeuden halventamiseen ja väärään valaan. Tuomio julistetaan kesäkuussa.

Kyseessä oli pitkä ja monimutkainen kiista siitä, kuka vuosi keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisen agentin Victoria Plamen nimen medialle. Nimen vuotamisen uskotaan olleen kosto Plamen aviomiehelle, diplomaatti Joseph Wilsonille. Wilson julisti ennen Irakin sodan alkua, ettei ole olemassa mitään todisteita siitä, että Irak olisi ostanut afrikkalaisesta Nigeristä uraania.

Väite oli yksi Bushin hallinnon perusteita lähdölle sotaan Irakia vastaan. Nyt ulkoministeri Condoleezza Rice on haastettu todistamaan kongressin komitean edessä samaisesta Niger-väitteestä ja siitä, mitä hän tiesi aiheesta ennen sotaa.

Entinen CIA:n johtaja George Tenet on pistänyt myös lusikkansa samaan soppaan. Hän sanoo tuoreessa paljastuskirjassaan, että CIA varoitti Bushia sodan jälkiseurauksista. Hänen mukaansa CIA olisi myös vakuuttanut hallinnolle, että joukkotuhoaseista ei ole näyttöä.

Oikeusministerikin tutkinnan kohteena

Alberto Gonzales

Oikeusministeri Alberto Gonzalesin ura on myös yhä vaakalaudalla.

Häntä syytetään siitä, että hän junaili yhdessä Valkoisen talon kanssa kahdeksan liittovaltion syyttäjän erottamisen. Syynä oli tiettävästi se, että tuomarit eivät olleet myötämielisiä Bushin hallinnon vaatimille tutkimuksille demokraattien väitetyistä vaalirahoitusvilpeistä.

Bushin lähin mies, neuvonantaja Karl Rove, on sekoitettu pahasti samaan soppaan. Roven uskotaan mestaroineen koko erottamisjupakan. Nyt yritetään selvittää, käyttivätkö Rove ja hänen apulaisensa republikaanipuolueelle kuluvia sähköpostiosoitteita junailleessaan erottamisia.

Rove on myös tuhonnut tietokoneeltaan tuhansia viestejä. Lain mukaan kaikki Valkoisesta talosta käytävä viestienvaihto on säilytettävä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat