Mainos

Bushin hallinto leikkaa rahoitusta saasteiden puhdistuksesta

USA on leikannut määrärahoja saastuneiden maa-alueiden puhdistusta rahoittavalta Superfund-ohjelmalta. Leikkaus pysäyttää puhdistuksen 33 alueella.

Yhdysvaltain hallitus on leikannut määrärahoja saastuneiden maa-alueiden puhdistusta rahoittavalta Superfund-ohjelmalta, kertoi sanomalehti New York Times tänään.

Leikkausten syynä on hallituksen mukaan se, että ohjelman käytettävissä ei ole tarpeeksi varoja, jotta puhdistustyöt voitaisiin tehdä aikataulussa. Kongressi voi teoriassa estää leikkaukset, mutta sitä pidetään epätodennäköisenä.

Leikkauspäätös merkitsee, että puhdistustyöt 33 saastuneella maa-alueella Yhdysvalloissa pysähtyvät, ja töiden jatkaminen on epävarmaa. Kohteita, joissa työt keskeytyvät, ovat mm. New Jerseyn Edisonissa sijaitseva tehdas, jossa valmistettiin Agent Orangena tunnettua hyönteismyrkkyä, useat kemiantehtaat Floridassa ja kaksi vanhaa kaivosta Montanassa.

Superfund-ohjelmasta myönnetään rahoitusta kohteiden puhdistamiseen, jos alkuperäinen saastuttaja on jo lopettanut toimintansa tai on muuten kykenemätön maksamaan puhdistustöitä.

Vuonna 1980 perustettua Superfundia rahoitettiin aiemmin erityisellä yritysten maksamalla verolla, joka tuotti sille miljardeja dollareita, mutta kongressi lopetti verot vuonna 1995. Yritykset olivat kritisoineet veroja ja niiden käyttöä ankarasti.

Hallituksen mielestä ohjelmaa tulisi rahoittaa normaaleista verovaroista, jolloin myös yksityiset veronmaksajat osallistuisivat kulujen peittämiseen. Kriitikoiden mielestä tämä on selvä askel pois "saastuttaja maksakoon" -periaatteesta, jolle Superfund perustuu.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.