Bushin Etelä-Amerikan kiertue alkaa laihoin odotuksin

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin arvovaltaa nakertaa hänen heikko suosionsa kotimaassaan.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin ylihuomenna alkava kuusipäiväinen Etelä-Amerikan matka on tulkittu lähinnä muodollisuudeksi. Kiertue vie hänet maanosan USA:lle ystävällismielisiin valtioihin eli Brasiliaan, Uruguayihin, Colombiaan, Guatemalaan ja Meksikoon.

Bush aikoo painottaa läheisempiä kauppasuhteita, yhteystyötä huumekaupan rajoittamisessa sekä vaihtoehtoisia energianlähteitä. Bushia on syytetty eteläisten naapuriensa unohtamisesta vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.

Vaikka ulkoministeriön mukaan kuluva vuosi on Latinalaiseen Amerikkaan sitoutumisen vuosi, Bush voi olla pahasti myöhässä. Harvardin yliopiston professorin Kenneth Rogoffin mukaan tilanne alueella on muuttumassa nopeasti.

- Olemme laiminlyöneet aluetta aivan liian pitkään, ja erityisesti nyt, kun siellä on meneillään selkeä siirtymä vasemmalle, hän muistutti uutistoimisto AP:lle.

- Yhdysvaltain pitkän tähtäimen kaavailut voivat olla vakavasti uhattuina, Rogoff varoitti ja viittasi Venezuelan presidentin Hugo Chavezin vaikutusvallan kasvuun alueella.

Chavez vastaan Bush

Vasemmistolainen ja maataan sosialisoiva Chavez uhmaa Bushia toistuvasti. Viimeksi hän nimitti Bushia pohjoisen herraksi, valloittajien ja valehtelijoiden kuninkaaksi. Bushin läheistä ulkopoliittista avustajaa John Negropontea Chavez puolestaan kuvaili ammattitappajaksi.

Chavezin mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA aikoo salamurhata hänet ja Negroponte on yksi salajuonen pääarkkitehdeista.

Chavez lisää itsekin jännitteitä, sillä hän aikoo käydä Bushin matkan aikana Boliviassa ja Argentiinassa puhumassa siitä, kuinka paljon Bushin markkinoima vapaakauppa lisää kurjuutta alueella.

Bushin isännät matkan kohdemaissa tietävät myös, että presidentin suosio on varsin heikko eikä hänen odoteta saavan enää mitään merkittävää aikaan kautensa loppupuolella. Demokraattivetoisen kongressin ei odoteta uusivan Bushin valtuuksia kauppasopimusten solmimiseen heinäkuussa. Se heikentää Bushin arvovaltaa alueella entisestään.

Bushia on arvosteltu myös siitä, ettei hän ole ottanut riittävästi huomioon politiikassaan Etelä-Amerikan sosiaalisia ongelmia, kuten köyhyyttä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat