Mainos

Bushilta varovainen tuki Olmertin suunnitelmalle

Vielä hahmotteluvaiheessa olevassa suunnitelmassa syrjäiset juutalaissiirtokunnat purettaisiin Länsirannalta, mutta suuremmat erillisalueet pysyisivät Israelin hallinnassa.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin mukaan Israelin suunnitelma maan rajojen määrittämisestä voi olla "merkittävä askel" Lähi-idän rauhanprosessissa. Hän kuitenkin korostaa neuvottelujen merkitystä.

Israelin pääministerin Ehud Olmertin mukaan Israel on sitoutunut kansainvälisesti laadittuun niin sanottuun tiekarttasuunnitelmaan Israelin ja palestiinalaisalueiden rajanvedosta. Hän kuitenkin sanoo, että Israel toteuttaa suunnitelmansa palestiinalaisalueille tarvittaessa yksipuolisesti, ilman palestiinalaisten hyväksyntää.

Olmert on laatinut Länsirannan tulevaisuudesta suunnitelmaa, jossa syrjäiset juutalaissiirtokunnat puretaan Länsirannalta, mutta suuremmat erillisalueet pysyvät Israelin hallinnassa. Lisäksi rajat sanellaan yksipuolisesti, jos neuvottelutie ei aukea. Olmertin mukaan Israel pyrkii joka tapauksessa mieluummin neuvotteluratkaisuun.

Myös Bush korostaa, että pysyviä tuloksia palestiinalaisalueilla voidaan saavuttaa vain, jos molemmat osapuolet hyväksyvät mahdolliset muutokset. Olmert onkin luvannut tavata palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin "lähitulevaisuudessa". Olmert kehuu Abbasin haluavan "aidosti ja vilpittömästi" rauhanomaista ratkaisua Lähi-idän kriisiin.

Bush ja Olmert keskustelivat Lähi-idän tilanteesta Washingtonissa. He pitivät lehdistötilaisuuden aiheesta tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Iranin ydinkiista myös keskustelunaiheena

Maaliskuussa pidetyt vaalit voittanut Ehud Olmert on ensimmäisellä vierailullaan Yhdysvalloissa. Aiemmin eilen Olmert keskusteli puolustusministeri Donald Rumsfeldin ja ulkoministeri Condoleezza Ricen kanssa Iranin ydinkiistasta ja Lähi-idän tilanteesta.

Yhdysvallat ja Israel aikovat jatkaa näkemysten vaihtoa Iranista ja luultavasti lisätäkin sitä, kertoi israelilaisvirkamies Rumsfeldin ja Olmertin keskustelujen jälkeen.

Israel on aiemmin sanonut haluavansa pysytellä taustalla Iranin ydinohjelmasta nousseen kiistan käsittelemisessä. Israel seuraa kuitenkin Iranin presidentin Mahmud Ahmadinejadin lausuntoja Israelista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.