Mainos

Bushilta vaaditaan tietoja terrori-iskuista

Presidentti Bushilta vaaditaan laajaa selvitystä siitä, mitä maan johto tiesi uhkaavista terrori-iskuista ennen syyskuun 11. päivää.

Yhdysvalloissa demokraatit vaativat laajaa selvitystä siitä, mitä kaikkea maan johto tiesi etukäteen maata uhkaavista terrori-iskuista.

Uusien, NBC-TV-yhtiön tietojen mukaan Yhdysvaltain presidentti George W. Bush oli jo ennen syyskuun yhdettätoista valmiina suunnitelma Al-qaidan vastaisista voimatoimista.

Presidentin neuvonantaja Condoleezza Rice korostaa, että tieto oli hyvin yleistä. Hän jatkoi, että hyökkäyksen ajasta, kohteesta ja tekotavasta ei tiedetty.

Huippusuosittu Bush on joutunut ankaran poliittisen hyökkäyksen kohteeksi. Osa johtavista republikaaneista vaatii nyt Bushia kertomaan kaiken, mitä suljettujen ovien takana puhuttiin. Äänekkäimpiä ovat kuitenkin demokraatit.

- Presidentin tulee julkistaa turvallisuuskomitealle antamansa tiedot mahdollisimman pian. Presidentin pitää julkistaa myös FBI:n Phoenixin muistio, vaati senaattori Tom Daschle. Daschlen mainitsema FBI:n muistio varoittaa amerikkalaisissa lentokouluissa opiskelevista arabeista, jotka voivat olla al-qaidan jäseniä.

Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan jupakka on jo jonkin verran syönyt Bushin kansansuosiota - joskaan ei vielä dramaattisesti. Poliittisen skandaalin ainekset ovat kuitenkin valmiina.

Bush puolustautui

Bush puolustautui tänään syytöksiltä, joiden mukaan hän ei toiminut tarpeeksi tehokkaasti, vaikka tiedustelutiedot varoittivat mahdollisista terrori-iskuista jo ennen syyskuun 11. päivää.

-Jos olisin tiennyt, että vihollinen käyttää lentokoneita tappaakseen tuona kohtalokkaana aamuna, olisin tehnyt kaikkeni suojellakseni Amerikan kansaa, Bush sanoi Valkoisessa talossa.

Yhdysvaltain hallitus myönsi eilen, että presidenttiä oli varoitettu yleisesti ennen 11. syyskuuta, että terroristit saattavat kaapata amerikkalaisen matkustajakoneen. Hallituksen mukaan tiedot eivät sisältäneet erityistä varoitusta siitä, että terroristit olisivat suunnitelleet iskuja New Yorkin World Trade Centeriin ja Pentagoniin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.