Mainos

Bushille alkoi virrata onnitteluja

Ranskan presidentin Jacques Chiracin mukaan Bushin uudelleenvalinta herätti "toivon ranskalais-amerikkalaisen ystävyyden vahvistumisesta". Myös Kiina liittyi onnittelijoiden joukkoon.

Maailman johtajilta alkoi virrata onnitteluja Yhdysvaltojen presidentille George W. Bushille sen jälkeen, kun hänen voittonsa presidentinvaaleissa varmistui. Euroopan unionin puheenjohtajamaa Hollanti tähdensi Yhdysvaltojen ja Euroopan voimakkaita kulttuurisia, taloudellisia ja poliittisia siteitä sekä yhteisiä arvoja.

Britannian pääministeri Tony Blair puolestaansanoi, että maailman on oltava yhteistyössä Bushin kanssa rauhan saamiseksi Lähi-itään. Blair on ollut Bushin läheisin liittolainen Irakin sodassa ja muissakin kysymyksissä.

- Lähi-idän rauhanprosessin saaminen vauhtiin on tämänhetkisen maailman tärkein yksittäinen poliittinen haaste, Blair totesi.

Schröder toivoi yhteistyön jatkuvan

Onnitteluviestejä Bushille lähettivät myös muiden muassa YK:n pääsihteeri Kofi Annan sekä Ranskan, Saksan, Itävallan ja Puolan johtajat. Ranskan presidentin Jacques Chiracin mielestä presidentti George W. Bushin uudelleenvalinta herätti "toivon ranskalais-amerikkalaisen ystävyyden vahvistumisesta". Hän onnitteli Bushia kirjeitse:

- Yhteistyötämme, yhteistä taisteluamme terrorismia vastaan ja yhteisiä toimiamme demokratian edistämiseksi pitää rakentaa uudelleen dialogin ja keskinäisen kunnioituksen hengessä, Chirac kirjoitti.

Ranska vastusti jyrkästi Yhdysvaltain päätöstä hyökätä Irakiin. Erimielisyys viilensi maiden välejä Bushin ensimmäisellä virkakaudella. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder, joka oli myös Irakin sodan jyrkkä vastustaja, sanoi toivovansa, että Saksan ja Yhdysvaltojen "hyvä yhteistyö" jatkuu.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvasi Bushin vaalivoittoa voitoksi terrorista.

Kiina onnittelijoiden joukossa

Kiinan presidentti Hu Jintao on onnitellut Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia vaalivoitosta. Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoi, että Hu oli lähettänyt Bushille onnitteluviestin.

- Odotan innokkaasti yhteistyön jatkamista kanssanne Kiinan ja Yhdysvaltain rakentavien yhteistyösuhteiden edistämiseksi, Hu sanoi viestissään.

Vielä maanantaina Kiinan entinen varapääministeri Qian Qichen arvosteli Bushin ulkopolitiikkaa poikkeuksellisen kärjekkäästi. Hallituksen edustaja kuitenkin sanoi tiistaina, että Qianin lausuntoa ei ollut tarkoitus julkaista vaalien alla.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.