Mainos

Bushia juhlittiin Liettuassa

Yhdysvaltain presidentti George Bush on saanut innokkaan vastaanoton vierailullaan uusissa Nato-jäsenmaissa. Niin Liettuassa kuin Romaniassakin tuhannet ihmiset kokoontuivat kuuntelemaan presidentin puhetta.

Yhdysvaltain presidentti George Bush tapasi tänään mm. Liettuan presidentin Valdas Adamkusin.

Yhdysvaltojen presidenttiä George Bushia juhlittiin kuin poptähteä hänen vieraillessaan tänään Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. Bush tapasi Vilnassa kaikkien kolmen Baltian maan presidentit ja piti puheen kaupungin keskustorille kerääntyneelle väkijoukolle.

Väkijoukko osoitti innokkaasti suosiotaan Bushille, kun tämä julisti, että "Liettuan viholliset ovat Yhdysvaltojenkin vihollisia". Viro, Latvia ja Liettua saivat neljän muun maan ohella kutsun liittyä sotilasliitto Natoon liiton eilen päättyneessä huippukokouksessa Prahassa.

-Liettuan, Latvian ja Viron kansat eivät joudu enää ikinä taistelemaan yksin, Bush lupasi tuhatpäisen väkijoukon osoittaessa riemukkaasti suosiotaan.

Bush tapasi Liettuassa maan presidentin Valdas Adamkusin lisäksi Viron presidentin Arnold Rüütelin ja Latvian presidentin Vaira Vike-Freibergan.

Liettuassa Bush kehui maan urheaa taistelua tyranniaa vastaan ja sanoi Liettuan kelpaavan esimerkiksi muille sotilasliitto Naton maille.

-Liettuan rohkeus palkitaan nyt jäsenyydellä hienoimmassa liittoumassa, mitä koskaan on perustettu. Liettualaiset edustavat sellaista kansan rohkeutta, jolla vastustetaan tyranniaa ja vaaditaan vapautta, Bush sanoi vastaanottaessaan korkean kunniamerkin Vilnassa.

Bush vältti kuitenkin Vilnassa sanomasta, kuka Liettuaa ja muita Baltian maita oli tyrannisoinut. Välttely oli ilmeisesti kohteliaisuuden osoitus Venäjän presidentille Vladimir Putinille, jonka Bush tapasi Pietarissa ennen tuloaan Vilnaan. Liettuan presidentti Adamkus kertoi Bushin sanoneen hänelle, että Putin on nyt mukautunut Naton laajentumiseen.

Liettuasta Bush jatkoi kiertomatkaansa Romaniaan, missä hän tapasi lyhyen, nelituntisen vierailunsa aikana Romanian presidentin Ion Iliescun. Myös Romaniassa kymmenettuhannet ihmiset saapuivat kylmästä ja sateesta huolimatta kuulemaan Bushin pitämää puhetta Vallankumousaukiolle maan pääkaupunkiin Bukarestiin.

Puheessaan Bush sanoi Romanian liittymisen Natoon tuovan muassaan paljon kaivattua "moraalista selkeyttä", kun puolen vuosisadan ikäinen sotilasliitto kohtaa uusia uhkia. Romanialaiset tietävät Bushin mukaan, "että hyökkäyshaluisia diktaattoreita ei voi lepyttää eikä heitä voida huomiotta, vaan heitä on vastustettava".

Romania oli viimeinen vierailukohde Bushin Euroopan-kiertueella, jonka kuluessa hän kävi kaikkiaan viidessä maassa. Kotimatka Yhdysvaltoihin alkoi alkuillasta.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.