Mainos

Bush: Yhdysvallat jatkaa Irakissa

Bush myös kiistää arviot siitä, että Irak olisi syöksymässä sisällissotaan.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vakuuttaa jälleen, ettei aio vetää maansa joukkoja Irakista, ennen kuin "tehtävä on suoritettu". Naton huippukokoukseen Riiassa osallistuva Bush sanoi sotilasliiton pitävän oviaan avoimina Ukrainalle ja Georgialle.

Bush sanoi hallituksensa olevan valmis muuttamaan taktiikoitaan uskonnollisen väkivallan repimässä Irakissa. Hän kiisti jälleen arviot siitä, että Irak olisi syöksymässä sisällissotaan.

Bushin puhe sisälsi useita piikkejä Venäjälle, joka on vastustanut kiivaasti Georgian suunnitelmia Nato-jäsenyydestä. Bush myös hyökkäsi Valko-Venäjän hallitusta vastaan sanoen sen loukkaavan sorrollaan "sekä Euroopan että Amerikan omaatuntoa".

Naton pääsihteeri: Afganistaniin lisää Isaf-sotilaita

Jaap de Hoop Scheffer

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer toivoo, että Naton Isaf-operaatioon Afganistanissa osallistuvat maat lähettäisivät sotilaitaan hanakammin vaarallisiin tehtäviin. Hän myös uskoo sotilaita tarvittavan lisää ennen kuin vastuu maan turvallisuudesta voidaan siirtää paikallisille.

Pääsihteeri puhui turvallisuusfoorumissa Riiassa ennen Naton huippukokouksen alkua.

Nato peri viime kuussa Yhdysvaltain johtamalta liittoumalta Etelä- ja Itä-Afganistanin, missä käydään hyökkäyssotaa Taleban-liikettä vastaan. Alueella toimivat Britannian, Kanadan ja Hollannin joukot eivät ole mielissään siitä, että muut maat pääsevät konfliktissa vähemmällä.

Isaf-operaatioon osallistuvat suomalaiset kriisinhallintasotilaat palvelevat rauhallisilla seuduilla Kabulissa ja Pohjois-Afganistanissa jälleenrakennustehtävissä. Myös Saksa, Espanja, Ranska ja Italia ovat pitäneet huolen siitä, etteivät maiden omat sotilaat joudu Afganistanin levottomimmille alueille.

- Kansalliset rajoitukset vaarantavat operatiivisen tehokkuutemme, de Hoop Scheffer varoitti. -Meillä ei ole varaa pitää yllä jälleenrakennusarmeijaa, joka ei pärjää taistelussa.

Bush yhtyy vaatimukseen

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush yhtyi tänään vaatimukseen Isaf-joukkojen vahvistamisesta.

- Nato-liittolaisten pitää antaa käyttöön sotilaskomentajien vaatimat joukot, jos Afganistanissa aiotaan menestyä, Bush sanoi Latvian pääkaupungissa Riiassa Naton huippukokouksen avauspäivänä.

Nato-maiden johtajat kokoontuvat nyt ensimmäistä kertaa entisen Neuvostoliiton maaperällä. Kremlin mukaan presidentti Vladimir Putin ei kuitenkaan tule keskiviikkona Riikaan, kuten oli arveltu. Putinin edustajien mukaan vierailusta oli keskusteltu mutta Venäjän, Ranskan ja Latvian presidenttien aikatauluja ei saatu sovitettua yhteen.

Ranskan presidentinkanslia kertoi, että Putin oli ilmaissut toiveensa saada onnitella presidentti Jacques Chiracia tämän 74-vuotispäivän johdosta. Putin olikin kutsuttu Chiracin syntymäpäiväillallisille Riikaan.

Puolustusministeriö: Paineet eivät kohdistu Suomeen

Puolustusministeriön viestintäpäällikkö Jyrki Iivonen ei usko, että de Hoop Schefferin toive kohdistuisi Suomeen. Kehotuksia suomalaissotilaiden siirtämiseen vaarallisempiin tehtäviin ei Iivosen mukaan ole kuulunut.

- Nämä paineet liittyvät varmasti enemmän Nato-maihin, Iivonen arvioi.

- Suomi ei ole edes jäsenmaa ja on kuitenkin mukana aika isolla sotilasmäärällä Nato-operaatioissa. Kosovossa ja Afganistanissa on yhteensä yli 500 rauhanturvaajaa, ja se on ihan jäsenmaidenkin kanssa vertaillessa melko suuri määrä.

Nato ei kerro yksityiskohtia eri maiden asettamista rajoituksista, mutta de Hoop Schefferin mukaan niitä on noin 50. Osa rajoituksista on maantieteellisiä, mutta lisäksi jotkut maat ovat kieltäneet sotilaidensa lähettämisen tukahduttamaan mellakoita tai taistelemaan muuten kuin itsepuolustustarkoituksessa.

Turvallisuusvastuu ehkä paikallisille lähivuosina

Riiassa pidetyissä puheissa kuului huoli Afganistanin turvallisuustilanteen huononemisesta. Foorumia emännöivä Latvian presidentti Vaira Vike-Freiberga varoitti Naton jäsenmaita hidastelusta vaikealla hetkellä.

- Natolla ei ole varaa hävitä tätä ratkaisevaa taistelua uudelleen virkoavaa taantumuksellista kapinaa vastaan, Vike-Freiberga alleviivasi. -Emme saa näyttää päättämättömiltä tai siltä, ettemme olisi sitoutuneet operaatioon.

Jaap de Hoop Scheffer arvioi, että Naton joukot voivat luovuttaa vastuun Afganistanin turvallisuudesta maan omille joukoille vähitellen vuoden 2008 tienoilla. Sitä ennen liittolaismaiden pitäisi kuitenkin lähettää Afganistaniin lisää joukkoja ja vähentää kansallisia rajoitteita.

De Hoop Scheffer sanoi samalla, että jäsenmaiden ei tule menettää rohkeuttaan, vaikka Taleban-liikkeen kapina on voimistunut ja uhrimäärät Afganistanissa kasvavat. Afganistan ei ole mahdoton tehtävä, hän vakuutti.

(MTV3-STT-Reuters-AP-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.