Mainos

Bush vierailulla Virossa

Bushin matka jatkuu Virosta Latvian pääkaupunkiin Riikaan ja siellä pidettävään Naton huippukokoukseen. Viron-vierailulla keskustelujen yksi keskeinen aihe on Nato ja sen mahdollinen laajentuminen.

Syksyisen harmaa Tallinna valmistatui tänään vastaanottamaan Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin, jonka Air Force 1 -lentokoneen oli määrä laskeutua kaupungin lentokentälle iltakymmenen jälkeen.

Bush viipyy Tallinnassa vajaan vuorokauden. Vierailun virallinen osuus keskittyy huomisaamuun, jolloin hän tapaa Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen, pääministeri Andrus Ansipin sekä muita Viron hallituksen edustajia. Estonia-teatterissa tarjotun juhlalounaan jälkeen Bushin seurue jatkaa iltapäivällä matkaansa Naton huippukokoukseen Riikaan.

Bushin mukana Viroon saapuu myös Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice.

Bushin vierailu on sikäli historiallinen tapaus, että Yhdysvaltain istuva presidentti käy Virossa nyt ensimmäistä kertaa. Aiemmin Tallinnassa on pistäytynyt Bill Clinton, mutta vasta virkakautensa päättymisen jälkeen.

Ennätysmäiset turvatoimet

Bushin vierailua leimaavat äärimmäisen tiukat turvatoimet. Presidentin majapaikkana toimivan Radisson SAS -hotellin ympäristöön alettiin pystyttää mellakka-aitoja jo viikonvaihteessa. Tänään liikenne lähikortteleissa katkaistiin kokonaan jo monta tuntia ennen kuin Bush laski jalkansa Viron maaperälle.

Huomenna Bushin seurueen musta autoletka liikkuu ensin Kadriorgin ja sitten Toompean suunnassa, missä teitä suljetaan välillä pitkäksikin aikaa.

Ruuhkien välttämiseksi poliisi toivoo, että tallinnalaiset välttäisivät autoilua kaupungissa. Lisäksi keskustassa liikkuvia on suositeltu pitämään mukanaan henkilötodistusta.

Koululaisille Bush-ruuhkat ovat hyvä uutinen, sillä he saavat vanhempien luvalla jäädä huomenna pois koulusta.

Bushin vierailua turvaamaan on komennettu tuhatkunta poliisia. Osa heistä työllistyy valvomalla mielenosoituksia, joita Tallinnassa aiotaan järjestää ainakin yhdeksän kappaletta.

Bushin ulkopolitiikkaa arvostelevia mielenilmauksia järjestää muun muassa Viron anarkistien järjestö Punamusta. Viron venäläiset taas aikovat osoittaa mieltä vähemmistön diskriminointia vastaan. Lupa on myönnetty myös mielenosoitukselle, jossa protestin kohteena ovat Bushin vierailun aiheuttamat liikenneongelmat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.